Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Az adathalászok nem pihennek – Újabb pápai károsult!

Pintér-Papp Eszter | 2023.02.08.

Az elmúlt napokban több olyan bejelentés is érkezett a rendőrségre, melyek alapján a sértettek bankkártyájuk adatait adták meg a csalóknak, akik nagyobb összegeket húztak le a bankszámláikról.

Egy 42 éves pápai lakos kapott egy e-mail üzenetet, amit egy közüzemi szolgáltató jellegzetes logójával és aláírásával láttak el. Az üzenet szerint a fogyasztónak 1.340 forint díjtartozását tartják nyilván. Az e-mailben volt egy csatolt link is, amire rákattintva javasolták a tartozás rendezését. A sértettet ez a link egy banki felületre megtévesztésig hasonló oldalra navigálta, ahol a fizetéshez megadta bankkártyájának adatait. Ezt követően azonban egy olyan SMS értesítést kapott, miszerint bankkártyáját hozzárendelték egy népszerű fizetésközvetítő rendszerhez, majd később már a bankkártya letiltásáról érkezett üzenet. Ezután a sértett felvette a kapcsolatot a bankjával, ahol arról tájékoztatták, hogy a kártyájával Szaúd-Arábiában hajtottak végre vásárlást 55 ezer forint értékben, majd ezen túlmenően több sikertelen vásárlást is kezdeményeztek százezres nagyságrendben, amik azonban a kártya zárolása miatt már nem teljesültek.

Egy 33 éves Sümeghez közeli kistelepülésen élő férfi egy internetes hirdetésre jelentkezett, majd onnan egy linket kapott vissza, melyben a bankkártyájának az adatait kellett rögzíteni. A sértett megadta a kért adatokat, ezt követően az elkövető a bankszámlájáról 1,5 millió forintot emelt le.

A személyes és pénzügyi adataink komoly értéket képviselnek. Ha ezek illetéktelen személyek számára hozzáférhetővé válnak, az komoly anyagi károkat is okozhat. A bűnözők megtévesztő telefonhívások, e-mailek és közösségi oldalakon keresztül küldött üzenetek segítségével próbálnak meg hozzájutni a felhasználók adataihoz.

A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai továbbra is arra figyelmeztetnek, hogy bankkártyánk adatait semmilyen körülmények között ne adjuk ki idegennek. A kártya hátoldalán található CVC kód megadását a hivatalos ügyintézés során sem kérhetik, ugyanakkor ennek ismeretében illetéktelenek online tranzakciókat tudnak végrehajtani a bankkártya nélkül is.

Amennyiben pénzügyi vagy egyéb szolgáltatóval online ügyintézést folytatunk, a rendőrök azt javasolják, hogy azt az érintett hivatalos, megbízható forrásából telepített applikációján keresztül tegyük.

Ha valaki mégis bűncselekmény áldozatává vált, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

Illusztráció: Veszprém vármegyei rendőrség (Facebook)
Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: