Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
NŐI NAPOZÓ

Az aszpartám veszélyes?

Szigeti-Aszódi Szilvia | 2023.07.04.

A világszerte több ezer termékben – többek között diétás kólában, fagylaltban és rágógumiban – használt népszerű mesterséges édesítőszert hamarosan rákkeltő hatásúnak nyilváníthatják egy nemrégiben elvégzett biztonsági felülvizsgálat nyomán.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató részlege, a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) ugyanis biztonsági felülvizsgálatot végzett az aszpartámról, megállapításaikat pedig a jövő hónapban teszik közzé egy jelentés formájában.

Úgy tudni, az édesítőszert „valószínűleg rákkeltőnek minősítik az emberre nézve”, ami azt jelentené, hogy bizonyítékot találtak arra vonatkozóan, hogy ténylegesen van kapcsolat az aszpartám-tartalmú termékek fogyasztása és a rák kialakulása között.

Ezen a ponton azonban fontos megjegyezni, hogy az IARC két súlyosabb kategóriát alkalmaz az egészségre káros anyagok meghatározásában: „valószínűleg rákkeltő az emberre nézve” és „rákkeltő az emberre nézve”.

Ezek alapján pedig a jelentés egyelőre kissé ellentmondásosnak tűnik, főként annak fényében, hogy az IARC-t már többször érte kritika, amiért riadalmat keltett a nehezen elkerülhető anyagokkal vagy helyzetekkel kapcsolatban.

Mint ismert, korábban az éjszakai munkát és a vörös hús fogyasztását is a valószínűleg rákkeltő kategóriába sorolta, a mobiltelefonok használatát pedig szintén ebbe a kategóriába sorolta. Az azonban kiderült, hogy az IARC azért végezte el ezt a biztonsági felülvizsgálatot, hogy az összes közzétett bizonyíték alapján felmérjék, hogy az aszpartám potenciális veszélyt jelent-e vagy sem.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: