Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Az eredményekről tájékoztatott a Helyi Választási Iroda

Huszár Hajnal | 2024.06.12.

A még nem jogerős választási eredményekről tájékoztatta a Médiacentrumot dr. Nagy Krisztina, a Helyi Választási Iroda vezetője. Mint mondta, a Helyi Választási Bizottság döntése alapján az önkormányzati választás eredményeként Grőber Attila lett a város polgármestere. Az Élhető, Gyarapodó Városért Egyesület, Demokratikus Koalíció, Jobbik-Konzervatívok, LMP-Magyarország Zöld Pártja, Magyar Szocialista Párt, Momentum Mozgalom, Párbeszéd-A Zöldek Pártja polgármesterjelöltje a szavazatok 51,07 százalékát szerezte meg.

Az ő csapatából a tíz egyéni választókerületben megválasztott egyéni képviselők közül négyen jutottak be a testületbe: Vadász Krisztina, Grőber Attila, Kovács József és Soós Imre.
A képviselő-testületbe a tíz egyéni választókerületből a Fidesz-KDNP hat jelöltje került be: dr. Töreki-Vörös Ibolya, Bakos László, Venczel Csaba, dr. Guias János Zsolt, Unger Tamás és Zsegraics Gyula.
-Ezek a választási eredmények még nem jogerősek, velük szemben csütörtökön, június 13-án 16 óráig érkezhet jogorvoslat – hangsúlyozta az iroda elnöke.

A képviselő-testületet a kompenzációs listáról további négy személy egészíti ki, a kompenzációs lista eredményét akkor állapíthatja meg a Helyi Választási Bizottság, ha az egyéni választókerületi képviselőválasztás jogerőssé válik. Most tehát a nem jogerős eredményt ismerhetjük, eszerint a kompenzációs listáról dr. Áldozó Tamás (Fidesz-KDNP), Marton Sándor (Mi Hazánk Mozgalom) és Süle Zsolt, illetve Vonnák Andrea (Élhető, Gyarapodó Városért Egyesület, Demokratikus Koalíció, Jobbik-Konzervatívok, LMP-Magyarország Zöld Pártja, Magyar Szocialista Párt, Momentum Mozgalom, Párbeszéd-A Zöldek Pártja) lesz tagja a testületnek.

Úgy tudjuk, hogy a Grőber Attilát indító jelölőszervezet fellebbezéssel kíván élni, mivel a 2. számú választókerületben mindössze egy szavazattal győzött dr. Töreki-Vörös Ibolya (Fidesz-KDNP) a Grőber Attila csapatába tartozó Kerti Györgyivel szemben. 
-A választásról szóló törvény pontosan megfogalmazza, hogy milyen indokokra hivatkozással lehet fellebbezni. Az egyik az, hogy az egyéni választókerületben a szavazatszámlálás során valamilyen törvénysértés történt, a másik pedig az, hogy a Helyi Választási Iroda esetleg nem a jogszabályoknak megfelelően összesítette a szavazóköri jegyzőkönyveket – ismertette dr. Nagy Krisztina.

Mindkét eset azt jelenti, hogy a fellebbező törvénysértést feltételez. Mint megtudtuk, a fellebbezést a Helyi Választási Bizottsághoz kell címezni, ők továbbítják az eredeti iratokat és a fellebbezés eredeti példányát a Területi Választási Bizottságnak, hiszen ez a szerv jogosult dönteni a fellebbezésről a törvény szerint. A fellebbezőnek további jogorvoslati lehetőségei is vannak, ha mindet kihasználja, akár június végéig is eltart, mire végleges eredményei lesznek a választásnak. 

A Helyi Választási Irodától kapott információk szerint ma reggelig nem érkezett fellebbezés a választás eredményével kapcsolatban.

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: