Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
HAZÁNK - KÖZÉLET

Az európaiak pozitívan viszonyulnak a nyelvtanuláshoz

Müller Ádám | 2024.05.22.

Az európaiak túlnyomó többsége, mintegy 86 százaléka úgy véli, hogy mindenkinek beszélnie kellene az anyanyelvén kívül legalább egy nyelvet, azonban csak 56 százalékuk képes beszélgetést folytatni egy idegen nyelven, ami mindössze 3 százalékponttal több, mint a legutóbbi, 2012-es, e témában végzett felmérésben – közölte az Eurobarométer a kulturális sokszínűség világnapja alkalmából.

A kutatás szerint a fiatal európaiak, a 15 és 24 év közötti korcsoport 79 százaléka beszél legalább egy idegen nyelvet, ami 5 százalékpontos növekedést jelent a 14 évvel ezelőttihez képest. A második idegen nyelv elsajátítása terén nem történt jelentős előrelépés: az európaiak 28 százaléka beszél legalább két idegen nyelvet, csupán 2 százalékponttal többen, mint a legutóbbi felmérésben.

Az angol nyelvet az európaiak 47 százaléka beszéli az anyanyelve mellett. Ez jelentős, 5 százalékpontos növekedést jelent 2012 óta. A felmérésben részt vevők 85 százaléka szerint az angol a legfontosabb nyelv, amelyet a gyerekeknek meg kell tanulniuk a jövőjük érdekében, ezt követi a spanyol, a német, a francia és a kínai. Az angol után a francia, a német, és a spanyol a leggyakrabban beszélt idegen nyelv az EU-ban.

A megkérdezettek 76 százaléka úgy véli, hogy a nyelvi készségek fejlesztése politikai prioritást kellene élvezzen. 84 százalékuk gondolja úgy, hogy a regionális és kisebbségi nyelvek megőrzésére nagy hangsúlyt kell fektetni.

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: