Az év fajai – Mutatjuk a 2025-ös kiválasztottakat

Az Év Fája, az Év Hala, vagy éppen az Év Madara? Mára hagyomány, hogy egyes természetvédelemmel foglalkozó szervezetek megválasztják az év fajait. Már több szervezet is nyilvánosságra hozta a 2025-ös kiválasztottat, sorozatunkban bemutatjuk ezeket.
Most nézzük, melyik a 2025-ös Év Gombája!
A Magyar Mikológiai Társaság internetes közönségszavazással választotta ki a 2025-ös Év Gombáját. A jelöltek a sárga gévagomba (Laetiporus sulphureus), a sárga bunkógomba (Clavulinopsis fusiformis), a nádi kígyógomba (Mycena belliarum) voltak. A közönségszavazást a szavazatok 757,7 százalékával a sárga gévagomba nyerte.
Ez a gomba tavasszal, nyár végén és kora ősszel gyakran célpontja az étkezési gombagyűjtő túráknak. Megjelenése, színe messziről feltűnik, más fajjal nehezen összetéveszthető.
A sárga gévagomba 10-40 centiméter átmérőjű, 1-4 centiméter vastag, kezdetben gumószerű, majd később félkörösen vagy legyezőszerűen kiterülő, pereme hullámos vagy fodros. Fiatalon kénsárga, később narancssárga, téglavörös, majd szürkésfehérré fakul. Felülete sugarasan hullámos, ráncos vagy gödrös, finoman szemcsés. Nem ritka, hogy több kalap zsindelyszerűen összenő.
Feltételesen ehető gombafaj, hiszen igaz, hogy fiatalon puha, lédús, később azonban sajtkeménységű, végül szívóssá, rostossá válik. Aromás illatú, savanykás ízű, idősebb korban keserű. A puha gomba fiatalon hőkezelés után ehető (leszedés után gyorsan kiszárad), később azonban élvezhetetlen, fogyasztásra alkalmatlan.
Áprilistól szeptemberig élő és elhalt lombos fákon növő, gyakori faj, mely súlyos károkat okozhat a fákban.
FONTOS, HOGY HA MAGUNK SZEDÜNK ERDEI GOMBÁT, MINDIG MUTASSUK MEG SZAKKÉPZETT GOMBAVIZSGÁLÓNAK FOGYASZTÁS ELŐTT!
Fotó: Magyar Mikológiai Társaság