Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Az interneten sem minden az, aminek látszik!

Pintér-Papp Eszter | 2022.11.23.

Ismét internetes csalásra hívja fel a figyelmet a Veszprém megyei rendőrség.

Egy pápai nő november 16-án arról értesítette a rendőröket, hogy előző nap este megpróbált belépni netbank fiókjába, ám ehhez nem a bank telefonos applikációját használta, hanem a böngészőbe írta be a pénzintézet nevét, majd az elsőként megjelenő linkre kattintott. A felugró oldalon – amely megszólalásig hasonlított a netbankja kezdőlapjához – megadta a felhasználónevét és jelszavát, majd a megszokott telefonszámról megkapta a belépéshez szükséges kódot is, ám arra a megnyitott oldal nem reagált. Alig telt el fél óra, amikor értesítést kapott arról, hogy valaki akaratán kívül 100 ezer forint utalást indított az elkülönített számlájáról.

A Pápai Rendőrkapitányság csalás vétség elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen elkövető ellen, aki a sértett netbankjához megszólalásig hasonlító adathalász felületet hozott létre, amelynek segítségével megszerezte a hölgy netbankjához szükséges belépési adatokat és így az elkülönített számlához is hozzáférve megkárosította az asszonyt.

A hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében a rendőrség azt kéri a bankszámla-tulajdonosoktól, hogy amennyiben netbankon keresztül intézik a pénzügyeiket, használják a bank telefonkészülékekre letölthető netbank-applikációját, és ne a böngészőbe beírva nyissák meg a netbankot. A csalók sajnos nemcsak a pénzintézetek internetes oldalait tudják lemásolni, de a telefonszámukkal is vissza tudnak élni.

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozata lett, haladéktalanul értesítse a rendőrséget, vagy tegyen bejelentést a 112-es ingyenes segélyhívó számon!

Illusztráció: Pixabay

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: