Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
NŐI NAPOZÓ

Az írek már felcimkézik, hogy egészségtelen az alkoholfogyasztás!

Szigeti-Aszódi Szilvia | 2023.05.25.
Írországban ezentúl minden alkoholtartalmú terméken elhelyeznek majd egy címkét, mely figyelmezteti a vásárlókat a kalóriatartalomra, a rák és a májbetegségek kockázatára, valamint a terhesség alatti alkoholfogyasztás veszélyeire.

Írország lesz az első ország a világon, mely előírja az alkoholtartalmú italok egészségügyi címkézését, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a kalóriatartalomra, az alkoholtartalom mértékére, a rák és a májbetegségek kockázatára, valamint a terhesség alatti alkoholfogyasztás veszélyeire.

A Guardian jelentése szerint Stephen Donnelly egészségügyi miniszter hétfőn írta alá a jogszabályt, s kijelentette, reméli, hogy idővel más országok is követik Írország példáját. Csakhogy ez a kilátás jelenleg inkább aggasztja az olasz borászokat, és több más uniós tagállam polgárait.

A törvény azonban nem azonnal, hanem csak 2026. május 22-től lépne hatályba, hogy a vállalkozásoknak legyen idejük alkalmazkodni a más élelmiszerekre és italokra vonatkozó, már meglévő szabályokhoz hasonló politikához. Donnelly hozzátette:

„Ezen információk birtokában megalapozott döntést hozhatunk saját alkoholfogyasztásunkról. Más élelmiszerek és italok csomagolása már most is tartalmaz egészségügyi információkat és adott esetben egészségügyi figyelmeztetéseket. Ez a törvény az alkoholtermékeket is összhangba hozza ezzel.”

Hildegarde Naughton, a közegészségügyért, a jólétért és a nemzeti drogstratégiáért felelős miniszter egyetért a döntéssel, s úgy véli, az orvosi bizonyítékok is azt mutatják, hogy még a kisebb mértékű alkoholfogyasztás is a rák kialakulásának kockázatát hordozza magában.

Az új törvény értelmében az alkoholtartalmú italok forgalmazói kötelesek lesznek feltüntetni a termék csomagolásán az információkat és a figyelmeztetéseket, valamint az alkoholfogyasztással kapcsolatos további információkért az ír egészségügyi hivatal honlapjára irányítani a fogyasztókat.

Fontos részlet, hogy ehhez hasonló információkat a kocsmákban és más engedéllyel rendelkező helyiségekben is elérhetővé kell majd tenni. Írországban az alkoholfogyasztás 2001-ben érte el csúcspontját, amikor az átlagember évente 14,3 liter tiszta alkoholt fogyasztott. Az Egészségügyi Kutatási Tanács szerint ez az érték mára 10,2 literre csökkent.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: