Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
NŐI NAPOZÓ

Az óceánok elérték az eddigi legmagasabb felszíni átlaghőmérsékletüket

Szél Móni | 2023.08.05.

Ezzel megdőlt a 2016-os csúcs – írta pénteken az Európai Unió Föld-megfigyelési programja, a Kopernikusz adatait ismertetve a BBC hírportálja.

Az óceánok hőmérséklete elérte a 20,96 Celsius-fokot.

Ez az érték jóval magasabb a korábbi adatoknál. Ha a víz melegebb, csökken a széndioxid-felvevő képessége, így több, felmelegedést előidéző gáz marad a levegőben – írja az index portál. A beszámoló azt is kiemeli, hogy a jelenségtől gyorsul az óceánba ömlő gleccserek olvadása. A melegebb tengervíz megzavarja a tengeri állatvilág, így a halak és bálnák életét, melyek hidegebb vizekbe költöznek, felborítva az élelmiszerláncot.

"Nagyobb stressznek tesszük ki az óceánokat, mint valaha a történelmünk során"

fogalmazott Matt Frost, a brit plymouthi Marine Lab munkatársa utalva a szennyezésre és a túlhalászásra.  A Kopernikusz munkatársa Samantha Burgess pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy "az óceánok hőmérsékletének márciusban kellene a legmelegebbnek lennie, nem pedig augusztusban."

A korábbi rekordot 2016-ban mérték

Amikor az El Nino meteorológiai jelenség teljes erővel tombolt. (El Nino: a Csendes-óceán keleti égtájának vizeinek felmelegedésével járó, ciklikus jelenség, amely három-nyolc évente fordul elő és 8-10 hónapig tart.)

Idén újabb El Nino kezdődött, de tudósok szerint még mindig gyenge, az óceánok hőmérséklete a következő hónapokban várhatóan erősen meghaladja majd az átlagot.

Júniusban a vízhőmérséklet a brit partoknál 3-5fokkal haladta meg az átlagot , Floridában a tengerfelszín hőmérséklete elérte a 38,44 fokot, szemben a normálisnak tekintett 23-31 Celsius-fokkal.


 • Friss hírünk
  Videó
  Múltidéző

  Múltidéző 2024.07.15.

  Események ezen a napon a következő évekből: 2002, 2013, 2015

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: