Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Az ősi a jelkép, a zászlós bárány

Horváth Andrea | 2024.03.30.

A Pannonia Reformata Múzeum nagyszombaton egész napos családi programmal várta az érdeklődőket. A rendezvény középpontjában a zászlós bárány állt, ez az ősi szimbolika mélyebb jelentéstartalmakat is hordoz. Egyrészt jelképezi Jézus Krisztust, másrészt pedig az Egyiptomból való szabadulást is.

A családi napon a Hajlék az örökkévalóságban című tárlatban izgalmas, nyomozós játékra hívták a gyerekeket és felnőtteket. A műtárgyakon kellett keresni a bárányos ábrázolásokat, volt többek közt keresztrejtvény és képkirakó is.  A feladatok megoldásáért báránytallér jár, amelyet a kiállítás felfedezése után különböző módon lehetett beváltani, például a báránysimogatóban, a népi játékos udvarban és a múzeum ajándékboltjában is.

A családi naphoz kapcsolódóan volt PRaktika foglalkozás is, Bakó Ildikó tojásfestő népi iparművész irányítása, útmutatása mellett készültek a szebbnél szebb írókázott hímes tojások. A résztvevők a viaszt az íróka segítségével vitték fel a tojásra, ami aztán festékbe került, utána pedig le kellett törölni róla a viaszt, s így jelent meg a tojásháj színe nyomán a minta.

Bakó Ildikó elősorban karcolásos technikával díszíti a hímes tojásokat, de az nagyobb kézügyességet és gyakorlatot igényel. Az írókával felvitt mintához is adott ötleteket, a dunántúli mintakincsről hozott egy képes ismertetőt. Ezek alapján, s persze a fantázia segítségével kerültek a minták a hímes tojásokra. A népi iparművész elmondta, Pápa és környéke kapcsán nincsenek adatok a húsvéti tojások mintáit illetően, a hagymahéjjal színezett levélkés vagy virágos rátétes motívumok voltak a jellemzőek.


 • Friss hírünk
  ZENE

  Jade Thirlwall és álmai angyala

  Két évvel ezelőtt jelentett szünetet a Little Mix. Azt követően az...

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: