Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Balatonfüredi erdész képviseli a Bakonyerdő Zrt-t az Év erdésze verseny országos döntőjében

Huszár Hajnal | 2024.05.18.

Megtartotta házi erdészversenyét a Bakonyerdő Zrt., az eseménynek a Balatonfüredi Erdészet adott otthont. Az állami erdőgazdaság terepen dolgozó erdész munkatársai a Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskolát körülölelő erdőtömbben mérték össze tudásukat, hogy eldőljön ki képviseli az Erdőgazdaságot a 2024. évi országos Év Erdésze verseny döntőjében. 

A versenyen a társaság 14 kollégája vett részt, akiket Váradi József erdőgazdálkodási és természetvédelmi főmérnök és Dr. Patocskai Zoltán erdőművelési osztályvezető köszöntött. A hét erdészet versenyzői számos versenyszámban mérték össze tudásukat, felkészültségüket.

A Bakonyerdő erdészei a több témát felölelő elméleti kérdéssor kitöltése és egy komplex felismerési feladatot követően a terepen is helyet álltak. Többek között erdőállományleírás, erdőfelújítás leírás, famagasság és fatérfogat becslés, élőfakészlet meghatározása, gyérítés jelölés, erdőkár becslés, választékolás, rönk-számbavétel, sarang és máglya számbavétel, trófeaminősítés versenyszámok vártak a résztvevőkre, melyek szorosan kapcsolódtak az országos megmérettetés várható feladatihoz.

Az egyéni verseny győztese ifj. Somogyi József lett (Balatonfüredi Erdészet), mögötte Priegl Tamara (Keszthelyi Erdészet) és Torkos Péter (Bakonyszentlászlói Erdészet) végzett. A csapatversenyt a Balatonfüredi Erdészet nyerte (ifj. Somogyi József, Simon Attila), másodikként végeztek a Devecseri Erdészet munkatársai (Piller Rajmund, Stankovics Zoltán) a dobogó harmadik fokára pedig a Farkasgyepűi Erdészet (Papp Armand, Czigler Tibor) állhatott fel.
Az Egererdő Zrt. és az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében júliusban tartandó országos döntőben ifj. Somogyi József, a Balatonfüredi Erdészet kerületvezető erdésze képviselni majd a Bakonyerdő Zrt-t.

A szakmai napot három előadás tette még tartalmasabbá, melyet a versenyzőkön kívül, az Erdészetek munkatársai, erdészei, erdőgondokai is meghallgattak. Dr. Patocskai Zoltán erdőművelési előadó erdővédelmi témakörben, a 2022-2023-s évben jelentkező pockok által okozott károkról, azok kezeléséről, a gyertyán kéregrák előfordulásáról, és a tavalyi évben zajló gyomkísérletről számolt be a jelentlévőknek. Bán Gábor fahasználati osztályvezető, az elektronikus szállítójegy ETA programban történő kiállítását, bevezetését részletezte, míg Váradi József erdőgazdálkodási és természetvédelmi főmérnök az erdeinkben megtalálható holtfa, hagyásfa, habitat-fa szerepét és fontosságát hangsúlyozta a terepen dolgozó kollégáknak.

Fotó: Bakonyerdő Zrt.

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: