Barangolás, bor, barátság

Ez a három szó jellemezte a IV. Somló Bormustrát. A Galéria Bisztro emeleti termeiben megrendezett eseményen ezúttal hét pincészet vett részt. Így nem is kellett messze menni, a vendégek pohárral a kézben barangoltak egyik pincészettől a másikig. A Médiacentrum kérdésére Unger Tamás a Somlói Borrend Nagymestere elmondta igény van erre a rendezvényre, a nagy érdeklődést mutatja, hogy alig férünk el. Ezúttal olyan pincészeteket is hívtunk, akik még nem voltak, sőt olyan is van, aki a Ság-hegyen termel. Unger Tamás meghívására érkeztünk – mondta Dénes Tibor. Első alkalommal vagyunk itt, nyitott szívvel érkeztünk, nagyon kíváncsiak vagyunk mit szólnak a vendégek a borainkhoz. Családi gazdaságunknak 3 hektárja van a Ság-hegy területén. Fehér borokat hoztunk most, de vannak buborékos boraink és késői szüretelésüek is. A KaBor borbirtok is először van bormustrán Pápán. Kabai Tamás a birtok társalapítója, borásza egy 2022-es olaszrizlinget ajánlott először a vendégeknek. Mint elmondta egy kis borászatot működtetnek a Somló-hegy nyugati oldalán családi közösségben. Hivatalosan 2019 óta működnek, de a család már évszázadok óta műveli a szőlőt és készít bort. Természetesen a jól ismert borászok is eljöttek a negyedik pápai bormustrára. Bertalan Gyula a Kancellár pincészet vezetője egy igazi különlegességet hozott. Ez a legfrissebb termékünk. Mesterséges intelligencia által összeállított cuvé, a Somlai. Ez egy furmint alapú cuvé, az AI mondta meg a keverési arányokat, tervezte meg az üveget és a címkét valamint a marketing stratégiát. Betápláltuk, hogy milyen boraink vannak és ezt az eredményt kaptuk. Mi nem így állítottuk volna össze az arányokat és nem fekete üveget használunk de aki kóstolta nagyon meg van elégedve. A Tornai pincészet sem maradhatott ki a sorból, hiszen ők is részt vesznek minden pápai boros eseményen. A 2021-es furmint most a legkedveltebb tételünk – mondta Bakos Renáta. Nemzetközi versenyeken is indulunk, de legutóbb a Debreceni Borozóban tokaji borokat megelőzve lett ez a bor első. A jól sikerült rendezvény előtt és után a gazdák sietnek vissza az ültetvényekre, hiszen a metszést be kell fejezni el kell végezni a lezárást, hiszen a hegyoldalban mindig van munka, hogy jövőre is kiváló borokat tudjanak kínálni a vendégeknek.