Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Barbu Mihályra emlékeztek

Horváth Andrea | 2023.08.27.

Az Arany Vitézségi Érem az ellenség előtt tanúsított vitézi tettek jutalma volt, az egyik legnagyobb elismerés a katonák számára. Pápán az Alsóvárosi temetőben egy ilyen hősről tudunk, Barbu Mihályról. Az ő emlékére avattak táblát a sírkertben a Pápai Huszár Egyesület kezdeményezésére.

– Emlékeznünk kell azokra, akik a vérzivataros idők meghatározó személyégei voltak, hősi halottakra, hisz nevük örökre beíródott a krónikák lapjaira – mondta Fülöp András történész. Hozzátette, hogy a  történelmi emlékezet megtartásában fontos szerepe van a helyi kezdeményezéseknek, s követendő példa a pápai hagyományőrzők tevékenysége.

Fülöp András közel 10 éve foglalkozik az Arany Vitézségi Érem kitüntettjeivel, így bukkant Barbu Mihály alakjára. A katona 1888-ban született Almáson, a mai Horvátország területén. Az első világháborúban a 61. gyalogezredben szolgált. Pápán hunyt el a hadi kórházban 1916-ban. A legnagyobb kitüntetést, az Arany Vitézségi Érmet azzal érdemelte ki, hogy a fölényes olasz támadást társaival elszánt kézitusában verték vissza, s ebben példaadó bátorságról tett tanúbizonyságot, olvasható a feljegyzésekben.

Az Alsóvárosi temető katonsírjai között van az ő keresztje is, ehhez állítottak most emléktáblát, melyet Földi István esperes áldott meg. A jelenlegi kutatások szerint Barbu Mihály  az egyetlen itt nyugvó katona, aki az Arany Vitézségi Érmet kiérdemelte.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: