Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Bársonybundás társbérlőink – Tudta, hogy védett állat?

Pintér-Papp Eszter | 2023.08.02.

Valójában nincs kantáros nadrágja, mint a népszerű rajzfilmben, de van bársonyos fekete szőre és mellső lábait használja ásóként. Pápán és a környékbeli kertekben is gyakori vendég, bár ennek a kiskerttulajdonosok nem mindig örülnek teljes szívükből. A Vadonleső Program 2023-ban a vakondot választotta az év emlősének. A program évről évre más őshonos emlősünket állítja középpontba, elősegítve azok megismerését és hatékonyabb védelmét.

A vakond – vagy régiesebb nevén vakondok – Magyarország szinte egész területén előforduló emlősállat, amely kifejezetten föld alatti életmódot folytat, testfelépítése is mindenben ehhez alkalmazkodott, a felszínen viszonylag ritkán találkozhatunk vele. Annál gyakrabban találkozhatunk szorgos járatépítő munkájának melléktermékével, a vakondtúrással.

Ezeknek a kis földkupacoknak a kiskerttulajdonosok gyakran finoman szólva sem örülnek, azonban fontos hangsúlyozni, hogy a kis fekete kertészek táplálkozásuk során hatalmas mennyiségű kártevő rovart pusztítanak el, ráadásul a talajlazításban is jó szolgálatot tesznek.   

Fontos tudni, hogy ez a kis kertész több mint egy évszázada védett, eszmei értéke 25 ezer forint.

Ha úgy döntünk, hogy nem tudunk már együtt élni ezekkel a kis társbérlőkkel, több kíméletes praktikához is folyamodhatunk, melyeknek eredményességéről azért megoszlanak a vélemények. Ezek közé tartoznak a vakondriasztó tulajdonságú növények, mint például a fokhagyma, amiből egy-egy gerezdet a vakondtúrásba helyezve riaszthatjuk el az állatot. Vannak, akik hasonló hatást tulajdonítanak a levágott ecetfaágnak, illetve a nagy sárfű ültetésének is. A növények mellett van, aki a klasszikus sörösüveg-módszerre, vagy az ultrahangos vakondriasztóra esküszik.

A saját tapasztalat azonban az, hogy teljes és biztos riasztó hatást kiváltó módszer nem nagyon van, illetve mindenki másik módszerre esküszik. A legfontosabb azonban, hogy a vakond hasznos és védett állat, semmiképpen ne alkalmazzunk olyan módszert, ami kárt tehet a kis kertészben, vigyázzunk az életére!  

Fotó: Dirk (Beeki®) Schumacher képe a Pixabay -en. (illusztráció)

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: