Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Beköszöntött a csillagászati ősz

Pintér-Papp Eszter | 2023.09.23.

Meteorológiai szempontból szeptember elsején kezdődött az ősz, a csillagászat jóval később, az őszi napéjegyenlőség idejétől számítja az őszt.

A csillagászati ősz az idei évben szeptember 23-án 8:50-kor köszöntött be. Ezen a napon a Föld mindkét féltekéjén megegyezik a nappal és az éjszaka hossza. Az Északi-sarkon véget ér az állandó nappal és beköszönt a fél éves éjszaka, a Déli-sarkon pedig fordítva, az állandó sötétséget fél évre felváltja a nappali világosság.

Hazánkban a csillagászati ősz kezdetétől érezhetően rövidülnek a nappalok, és általában az átlaghőmérséklet is csökken. A körülöttünk lévő természet is megváltozik, a költözőmadarak lassan útnak indulnak, a lombhullató fák levelei megsárgulva hullnak alá, a bundaváltó állatok felöltik vastagabb, téli szőrzetüket. A természet megkezdi felkészülését a télre.

Az őszhöz számtalan népi megfigyelés is kapcsolódik. Ezek közül az egyik, hogy kellemes ősz vár ránk, ha a költözőmadarak sokáig időznek nálunk. Szintén hosszú, szép őszre utal, ha az akác másodszor is kivirágzik.

Bár a mai időjárás nem az ősz szép arcát mutatja, ez az évszak még csodálatos színeket, melengető napsütést, kellemes sétákat, szép kirándulásokat tartogat nekünk. Ha újra kitisztul az ég, keressünk időt egy kis városi sétára! Járjunk végig az őszi ruhát öltő Belső-Várkert sétaútjain, üljünk le pár pillanatra a  Külső-várkerti Szabadidőpark tavának partjára, sétáljunk végig a Tapolcafői Forrás Tanösvényen! Csodáljuk meg az őszi Pápa szépségeit!    

illusztráció: Rebekka D képe a Pixabay -en.


 • Friss hírünk
  Videó
  Pápa TV híradó

  Híradó 2024.06.17.

  A legfontosabb hírek a városból.

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: