Belekóstolhattak a szakmákba a diákok
A Kisalföldi ASzC Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban a közelmúltban tartották meg a Szakmakóstoló hetet, ahol a mezőgazdasági technikus és a gazda szakmákkal ismerkedhettek meg a résztvevő, pályaválasztás előtt álló diákok. A résztvevők a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola, a Weöres Sándor Általános Iskola, a pápakovácsi Kastély Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, a Pápateszéri Általános Iskola, a Nemesszalóki Általános Iskola, az Ugodi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, valamint a csóti Csóthy Géza Általános Iskola leendő hetedik és nyolcadik osztályos tanulói közül kerültek ki.
A szervezők – Fehér Zsófia, az intézmény igazgatóhelyettese és Palkó-Kercsó Zsuzsanna, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakképzési referense – változatos programkínálattal várták a diákokat. A hétfői nap ismerkedéssel telt. Délelőtt egymással, az iskola képzési kínálatával, a szakképzés felépítésével ismerkedtek, majd csoportbontásban az iskolai tanműhelyben és a laborban mérési és alapanyag-előállító eljárásokkal, délután pedig a város történelmének néhány szegmensével ismerkedtek meg a résztvevők.
Kedden és szerdán délelőtt csoportfoglalkozásokon méz, tej és tojásalapú termékeket – kókuszkocka, sajtos perec, vaníliás kifli, dinnyesüti, palacsinta – készítettek a diákok az iskola tanműhelyében, illetve erdő-mező terményeit – fenyőrügy, vadszilva, erdei fűszerek – tartósították Hajni konyhájában. A kedd délután a Bőhm Lovasudvarban telt, ahol a lovardai tevékenységekbe nyertek bepillantást a tanulók. Szerdán két közeli állattartó farmot, a kéttornyúlaki Kőszeghy-tanyát és a dákai Polgár Kecskefarmot látogatták meg a Szakmakóstoló résztvevői, akik ezeken a helyszíneken a juhtenyésztéssel ismerkedtek, majd „kecskepásztorok” lettek és a kecsketejből készült sajtokat is megkóstolták.
A csütörtök délelőtt a tangazdaságban telt, ahol a táborozók két csoportban bekapcsolódtak az aktuális kertészeti és állattartási munkákba: paprikát gazoltak, tojást gyűjtöttek. Délután a Pápa külterületén lévő Csehi-gazdaságban ismerkedtek az önellátó gazdálkodás lehetőségével, a bátrabbak kézzel fejhettek tehenet, traktorokba mászhattak és kipróbálták a vajkészítés folyamatát is.
A pénteki napra sok izgalom ígérkezett: reggel traktorvezetés, délelőtt nagybani zöldségtermesztésben való munkálkodás, a tornateremben „parasztolimpia” következett. Délutánra elkészült a bográcsos pörkölt, megérkeztek a szülők, majd a „Junior Gazda” avatás után jó hangulatú beszélgetés és falatozás zárta a hetet.
Fotó: Kisalföldi ASzC Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium