Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Besenbach Károly építészre emlékeztek

Huszár Hajnal | 2024.06.16.

175 évvel ezelőtt született Besenbach Károly építész, városi képviselő, akinek nevéhez számos múlt század fordulóján emelt épület tervezése, építése kapcsolódik. Pápa Város Napján az ő munkásságának állított emléket az önkormányzat egy városi sétával. Az érdeklődőket Simon Zsolt helytörténész vezette a Fapiac tértől a Március 15. térre, számos épület előtt megállva, és annak történetét ismertetve.

-Besenbach Károly a századfordulón a város legfoglalkoztatottabb építésze volt, nevéhez fűződik a város 1897-es átrajzolása, amivel a középkori városképet akarták modern városrésszé átépíteni – mondta a helytörténész, felidézve, 1903-ra több rajza készült el, de ezek nem maradtak fenn. Ami viszont megmaradt az például a Fehér Dezső ház és az új postapalota épületének terve.

Az építész 1870-ben, a gazdasági válság idején érkezett városunkba, több lábon álló vállalkozóként vásárolt házat a mostani könyvtár épületénél és egy fatelepet is létesített, innen kapta a tér a Fapiac nevet. Építő vállalkozóként kibérelte a kéttornyúlaki téglaégetőt és az ott készült építőanyagokból készültek a kivitelezési munkák, de a Korona vendéglőt is üzemeltette. Városi képviselőként is tevékenykedett, tagja volt a kőműves egyletnek, dolgozott az építészeti-szépítészeti bizottságban, vagyis számos olyan közfeladatot is ellátott, ami a szakmájába vágott.

-A Március 15. tér legjelentősebb bérházépítője volt akkoriban, de színházépítőként is ismert volt, hiszen a szombathelyi színház és a pápai színház építésénél is meghatározó szerepet töltött be, emellett pedig 14 templom tervezése és építése is hozzá kapcsolódik. A pápai Református nagytemplom első terveit is ő készítette 1906-ban, de aztán nem azok alapján építették meg a templomot. Ő volt a pápai gőzfürdő alapítója és katolikusként az iskolaszék tagjaként is dolgozott – sorolta a helytörténész Besenbach Károly tevékenységeit.

Az építész életpályájának kiemelkedő elemeként említette meg, hogy kinevelte utódját. Fia, Besenbach Jenő már nem volt olyan kaliberű építész, mint ő, ám vetélytársának fiát, ifjabb Fa Mihályt vette szárnyai alá, aki aztán később szintén jelentős szerepet töltött be városunkban.
A városi séta vezetője kiemelte, az építész munkássága példaértékű mind a szakmájában, mind az utódnevelés tekintetében.

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: