Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
HAZÁNK - KÖZÉLET

Betiltanák az energiaitalokat a 18 éven aluliak körében

Varga Rebeka | 2023.10.04.

Hollik István a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója és Nacsa Lőrinc a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője videóban közölték, hogy gyermekvédelmi javaslatot tettek a frakciószövetségüknek, miszerint meg kell vizsgálni az energiaital vásárlásának és fogyasztásának tiltását 18 éves kor alatt.

A mentőszolgálat az elmúlt négy évben átlagosan évi száz olyan esetet rögzített, ahol 18 év alatti gyermeket energiaital miatt kellett kezelni. Egy évvel ezelőtt szívleállás miatt halt meg egy 14 éves fiú hatvani iskolájában, akiről az esetet követően kiderült, hogy rosszulléte előtt is energiaitalokat ivott– mondta Hollik István. Hangsúlyozta, hogy egyértelmű, ebben az ügyben lépni kell.

A javaslat kapcsán megkerestük a Magyar Energiaital Szövetséget, Dr. Csibi Sándor főtitkártól megkaptuk a szövetség álláspontját. A közleményben az áll, sajnálatosnak tartják, hogy két ismert politikus kiállt a nyilvánosság elé és pontos információk hiányában megfogalmaztak – remélhetőleg csak – egy magánvéleményt, amely nem fedi a valóságot, illetve csak fél igazságokat tartalmaz.

„A valóság az, hogy az említett kisfiú halálához semmi köze nem volt az energiaitalnak, ezt pedig a kisfiú édesanyja is elmondta, továbbá tudomásunk szerint egyetlen olyan eset sem volt, amikor kétséget kizáróan megállapítást nyert, hogy „csak” az energiaital fogyasztás bármilyen, súlyos vagy életveszélyes esetet okozott volna. A Magyar Energiaital Szövetség is szeretné megvédeni a gyermekeket a különböző veszélyektől és következetesen hirdeti, hogy gyermekek számára a koffein fogyasztás nem ajánlott. Tehát nem csak az energiaital, hanem semmi, ami koffeint tartalmaz, így például a kóla sem. A pontos tájékoztatás kedvedéért, szeretném megjegyezni, hogy 1 literben kólában annyi cukor van mint 1 liter energiaitalban és 1 literben annyi koffein, amennyi egy doboz energiaitalban.  A kólát szinte már családbarátként hirdetik és literszámra töltik magukba a fiatalok, legtöbbször úgy, hogy a szülő veszi meg. A koffein élettani hatása pedig ugyanaz.”

A MESZ közleményének végén leszögezi, az energiaitalokat egészséges felnőttek számára tervezték és az Európai E?lelmiszerbiztonsa?gi Hivatal szerint egy egészséges felnőtt napi öt 250 ml-es energiaitalt elfogyaszthat.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: