Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Bírósági panasza van? Így változtak a szabályok

Pintér-Papp Eszter | 2023.07.27.

Július 24-én hatályba lépett a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló 2023. évi XXV. törvény.

A jogszabály egyik fontos változtatása, hogy a panasz szóban is előterjeszthető a bírósági ügyfélsegítő napokon, továbbá írásban az adott bíróság e-mail címén, ami a Pápai Járásbíróság esetében a bejelentes.pjb@birosag.hu. 

A Veszprémi Törvényszék Sajtóosztályának közleménye szerint a bejelentett panasz vagy közérdekű bejelentés elintézési határidejének maximális időtartama 6 hónap.

Amennyiben a bíróság a panasz vagy a közérdekű bejelentés vizsgálata keretében észleli, hogy a bejelentés elintézése más eljárás hatálya alá tartozik, haladéktalanul gondoskodik az eljárás megindításáról, vagy az áttételről.

A bíróság élhet a vizsgálat mellőzésének lehetőségével abban az esetben, ha nyilvánvalóvá válik, hogy a panaszos vagy a közérdekű bejelentő rosszhiszeműen, valótlan adatot vagy információt közöl, ha a panasz vagy közérdekű bejelentés egy korábbival azonos tartalmú, illetve, ha a panaszos a sérelmezett tevékenységről vagy mulasztásról való tudomásszerzéstől számított hat hónap után terjesztette elő panaszát.

A bíróság mellőzi a vizsgálatot, ha a panaszos a sérelmezett tevékenységről vagy mulasztásról való tudomásszerzéstől számított egy éven túl terjeszti elő a panaszt, ha azonosíthatatlan személy tett panaszt vagy közérdekű bejelentést – kivéve, ha annak alapja súlyos jog- vagy érdeksérelem.

Az új törvény rendelkezik az adatvédelmi szabályok betartásáról, azaz előírja, hogy a bíróság az eljárás során a személyes adatok, illetve más adatok – különösen a minősített adat, illetve a törvény által védett titok – védelmére vonatkozó szabályok szerint jár el. A kivizsgáló személyek a bejelentés tartalmára és az abban érintettekre vonatkozó információkat csak a feladat- és hatáskörrel rendelkező munkatársakkal oszthatják meg.

Fotó: 2541163 képe a Pixabay-en (illusztráció)

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: