Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Biztonsági öv és mobiltelefon – ezekre mozdulnak a rendőrök

Huszár Hajnal | 2023.02.15.

Ma reggel a Vásár utcán tartott fokozott közlekedési ellenőrzést a Pápai Rendőrkapitányság, de a nap folyamán, sőt a hét minden napján a város más és más helyszínére települnek ki a rendőrök. Dr. Szegedi Zoltán rendőr őrnagy a közlekedésbiztonsági akció kapcsán arról tájékoztatta a Pápai médiacentrumot, hogy a most zajló ellenőrzéseket az Országos Rendőr-főkapitányság által elrendelt ROADPOL program keretében végzik. Ennek fókuszában ezen a héten a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzése áll. A másik kiemelten figyelt szabálysértés a vezetés közben kézben tartott mobiltelefon, ami miatt szintén "kiszedték" a sorból az autósokat.


A közlekedésrendészeti osztály vezetője arra figyelmeztetett, a passzív biztonsági eszközök – vagyis a biztonsági öv, a bukósisak és a gyermekvédelmi eszköz – használata egy baleset esetén jelentősen csökkentheti a sérülés súlyosságát, a vezetés közben kézben tartott mobiltelefon pedig növeli a balesetek bekövetkezésének esélyét, hiszen a telefon elvonja a sofőr figyelmét a vezetéstől.
-A biztonsági öv használata nem szabadon választott lehetőség, hanem kötelező, kézben tartott mobiltelefonnal vezetni pedig tilos – hangsúlyozta, hozzátéve előbbi 10 ezer forintos közigazgatási bírságot von maga után, utóbbi szabálysértés pedig 10 ezer forint helyszíni bírsággal szankcionálandó.

Dr. Szegedi Zoltán az ellenőrzés-sorozat eddigi tapasztalatait úgy összegezte, a vizsgált két szabálysértés tekintetében jelentősen javult a közlekedési morál, egyre kevesebb járművezetőt szűrnek ki a biztonsági öv, vagy a mobiltelefon használat miatt.

A ROADPOL akció egyébként egy európai szintű ellenőrzés-sorozat, mely az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata szervezésében zajlik és melyből az idei évben kilenc lesz. Az év folyamán különböző szabálysértések visszaszorítását célozzák meg ezzel a közlekedésbiztonsági programmal. 

 

 
Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: