Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Bővül a pápai légibázis

Pintér-Papp Eszter | 2024.01.17.

Letették a Stratégiai Légiszállítási Képesség – SAC – új C-17 Légi Személyzet Kiképző Rendszer épület alapkövét a pápai MH 47. Bázisrepülőtéren.

A Honvédelem.hu információi szerint ebben az épületrészben kapnak helyet a C-17 szimulátor üzemeltetését biztosító személyzet irodái és műhelyei, valamint a repülőszemélyzet kiképzését szolgáló tantermek és eligazítók is. Az új, mintegy 1.438 négyzetméteres épület központi eleme a 14 méter magas szimulátor öböl, amelyhez egy földszintes épületrész csatlakozik.

A fejlesztés egy volt vadászrepülőgép állóhely területén valósul meg. A kiképző egység tetejére napelemrendszer kerül, amely a hőszivattyús fűtési-hűtési rendszerrel együtt megújuló energiával támogatja az épület környezetbarát üzemeltetését. Az épület körüli parkolóba elektromos autó töltőállomások is kerülnek, amelyek a SAC használatában lévő járművek töltését is lehetővé teszik.

Az épület tervezése 2022-ben kezdődött. Az építést várhatóan 2025 márciusában fejezik be, majd ezt követően telepítik a C-17-es szimulátorberendezést. A katonai légiszállítási műveletekhez szükséges repülési feladatok széles skáláját a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) személyzete várhatóan 2025. szeptemberétől gyakorolhatja itt.

A beruházást kezdő első, szimbolikus munkafolyamatot a megrendelő NATO Támogató és Beszerzési Ügynökség, NATO Légiszállítást Kezelő Program Iroda képviseletében Gregory Clark, valamint a kivitelező cég képviseletében Etl Imre  végezték el.

Fotó: Honvédelem.hu

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: