Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
NŐI NAPOZÓ

Buddha a fáraók földjén is!

Szigeti-Aszódi Szilvia | 2023.05.14.
Berenikében, a Vörös-tenger partján nem akármilyen leletre bukkantak, ami validálja az ókori Római Birodalom és India közötti kereskedelmi kapcsolatokat. Egy Buddha-szobor és további pénzérmék is előkerültek.

Hogy került Gautama Sziddhárta Egyiptomba? Egy templom feltárásakor találtak rá régészek a különleges emlékre, ami körülbelül 2000 év óta várakozott Berenikében. Az ókori bölcs, maga a megvilágosodott ábrázolása ebbe a fontos egyiptomi kikötővárosba is eljutott tengeri úton át, megannyi egzotikus fűszerrel, kelmével, drágakővel, sőt, állattal együtt.

A most feltárt templomból előkerült szobrot 71 cm magas és kissé hiányos, mert jobb a jobb lába már nem csatlakozik a faragványhoz. Annyira nem szokványos, hogy glóriával ábrázolt, de egy lótuszt is találunk vele. Mivel a vizsgálatok szerint a faragáshoz használt kő a mai Törökország területéről származhat, az is előfordulhat, hogy nem utazott annyit, inkább helyben készítették el ezt a Buddha-szobrot. Az biztos, hogy azért az indiai kereskedőknek van közük hozzá, ha készen hozták, ha a közel-keleten megrendelésre készíttették.

A dolog pikantériája továbbá, hogy indiai pénzérméket is találtak, a II. századból. Nagyon izgalmas hír, hogy Buddha a fáraók földjén is jelen van ebben a formában.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: