Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Cannes-i fesztiválfilm a Magyar Film Napján

Haraszti Gábor | 2023.04.29.

A Magyar Film Napja pápai rendezvénysorozatának nyitó eseményén Szelestey Bianka, Hajszálrepedés című rövidfilmjét vetítették a Petőfi Sándor Gimnáziumban. Az alkotás a 75. Cannes-i Filmfesztivál La Cinef nevű programjában is helyet kapott.

Szelestey Bianka ELTE-s diplomafilmje szakításról, görcsös ragaszkodásról, elengedésről, önámításról szól. A fiatal filmes nemcsak rendezte, hanem a forgatókönyvet is írta, mint mesélte, az ötletet a Színház és Filmművészeti Egyetem rendező szakának felvételijére készülve részben saját megéléséből vette.

– Az egyetemi felvételi során az volt az egyik feladat, hogy hogy négy óra alatt írjunk egy filmetűdöt – mesélte a rendező. – Pár nappal korábban szakított velem a barátom, elég erőteljesen élt bennem ez az élmény, innen indult minden. Három hónapos előkészület után a covid idején egy hét alatt készült el a film, egy szinte hermetikusan elzárt „buborékban” forgattunk, az éjszakai snitteket nappal vettük fel, ezért amivel csak lehetett, próbáltuk elsötétíteni az ablakokat, nagyon izgalmas feladat volt.

A rendezőt meglepte, hogy 2022-ben egyetlen magyar darabként 1600 mű közül válogatták be a cannes-i fesztiválra, a filmiskolai vizsgamunkákat felvonultató La Cinef programba, ráadásul ez az első ELTE-s vizsgafilm, amely bejutott a magas presztízsű filmszemlére.

– Óriási megtiszteltetés, hogy a fesztiválon levetítették a filmet, egyfajta visszaigazolás azok felé, akik a filmen rengeteget dolgoztak. Külön öröm volt számomra, hogy mindenféle külső hátszél, producer nélkül, a semmiből, első filmesként válogattak be minket.

A Hajszálrepedés főszerepeit Kurta Niké, Váradi Gergely, Kubik Anna és Incze József alakítják. A pápai vetítésen a film látványtervezője, Horváth Dominika is részt vett, aki bepillantást engedett a forgatás kulisszái mögé. A pápai filmünnep folytatásában a JMK-ban április 30-án 16 órai kezdéssel Jankovics Marcell János vitéze, 18 órakor a Hattól Nyolcig filmklub keretében pedig Az ötödik pecsét várja a közönséget.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: