Chips otthon, egészségesen!
Nem csak a gyerekek, a felnőttek is imádják a chipseket. Családi filmezés, esti mozizás, vagy csak a délutáni pihenés mellé legtöbbször előkerülnek a zacskós rágcsálnivalók. Ahogy viszont előtérbe került az egészséges táplálkozás, megjelentek a boltokban a zöldségchipsek is. Számos helyen kaphatók már, egészségesebb alternatívát nyújtva ezzel a vásárlóknak. Felmerül persze sokakban a kérdés: mennyivel lehet jobb választás a zöldségchips?
Egészséges nassolnivalóként és a burgonyachips jobb alternatívájaként kínálják a zöldségchipseket. Ezek legtöbbször valójában zöldségekből készülnek, és ugyan úgy ropogósra sütik őket, mint a hagyományos verziót. Kicsit több rostot és egy kicsit kevesebb nátriumot tartalmaznak ezek a chipsek és valóban, egyel jobb döntés inkább ezt választani, mint a megszokott burgonyachipseket. Viszont a szakemberek szerint ebből sem ajánlott egy egész zacskót felfalnunk. A mértéket ebből is kell tartani! A boltokban legtöbbször répa, cékla, édesburgonya, alma esetleg banán chipset kínálnak, de létezik már lencse, humusz és rizschips is. Szakemberek szerint ezek a termékek jó alternatívák lehetnek, ha el akarjuk hagyni a hagyományos burgonyachipsek fogyasztását. Hogy milyen áron kaphatók ezek a termékek? Mennyire számítanak zsebbenyúlós alternatívának? Hogyan készíthetjük el a házi verziót belőlük?
Ettől is létezik egészségesebb választás
Ha mindenképp vágyunk valami ropogtatnivalóra az esti film mellé, vagy a délutáni pihenés közben, akkor érdemesebb magunk elkészíteni a nassolnivalót. Ehhez csak néhány zöldségre lesz szükség, meg némi fűszerre. Nyersen és sütve is fogyaszthatjuk őket, így mindenki megtalálhatja a maga kedvencét. Ezzel nem csak sokat spórolhatunk, de mivel mi magunk készítjük, így tudjuk, mi kerül valójában a tányérunkra! Szerencsére több egészséges alternatíva is létezik, melyeket ráadásul nagyon gyorsan el is készíthetünk.
Íme az egyszerű és nagyszerű házi ropogtatnivalók receptje:
- Nyers zöldségek mártással. Kipróbálhatjuk a sárgarépát hummusszal, uborkát vagy a zellert szárat tejfölös mártogatóssal. Egészen különleges ízvilágot kaphatunk!
- Sütőben sült zöldségek. Ugyanazt a ropogós textúrát érhetjük el, mintha chipset ennénk, csak érdemes hozzá valódi zöldségeket használni. Szeleteljük vékony lapokra vagy csíkokra a burgonyát, ami lehet sima vagy édesburgonya is, majd a sütőben, sütőpapírra helyezve süssük meg. De ugyan ezt megtehetjük répával vagy zellerrel is.
- Érdemes a sütéssel kísérletezni több zöldséggel is: ugyan így járhatunk el a céklával, a répával, de még az almával is. Kipróbálhatunk új ízeket itt is, ha apró darabokra bontjuk a karfiolt és citromos, fűszernövényes pácban megforgatjuk, majd megsütjük őket.
- A sült csicseriborsóra mindenki rá tud kattanni. Ezeket a ropogós falatokat sütőben vagy légsütőben is elkészíthetjük. Garantáltan a család kedvence lesz.