Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Csak a rend embertelensége létezett

Pintér-Papp Eszter | 2024.02.25.

„Az ország idegen hatalom szuronyainak rabsága alá jutott. Az idegen hatalom kiküldöttjei puccsszerűen átvették a hatalmat Magyarországon, az alkotmányos élet megszűnt, a társadalmi, gazdasági, szellemi élet teljessége egy türelmetlen, igazságtalan, kegyetlen rendszer ellenőrzése alá került. Ez a rendszer igazságtevést és új világrendet hirdetett, de a valóságban ártatlan áldozatok tízezreit küldötte vesztőhelyre és a börtönökbe, s igazságtevés helyett megkísérelte kifosztani, koldusbotra juttatni, gyarmati sorba taszítani az országot" – idézte Márai Sándor egy 1954-es írását Bakos László önkormányzati képviselő a Kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján tartott városi megemlékezésen.

A Pálos téren, a Sulyok Dezső-szobornál tartott rendezvényen elmondott beszédében Bakos László úgy fogalmazott, a kommunizmus igazi arcát a II. világháború után, a szovjet megszállással együtt mutatta meg. Hiába ígért boldogságot mindenki számára, csak elmaradottságot, nyomort és hanyatlást hozott. Egy ideális, egyenlőségen alapuló társadalom létrehozásának célját hirdette meg, helyette lelket nyomorító fanatikus ideológiai erőszak következett, az értelmiség, a szabad sajtó elnyomása, a civilizáció megsemmisítése, az egyházak módszeres kirablása. A kommunizmus olyan társadalmi rendet jelentett, amelyben az individuum nem létezett, csak a rend embertelensége.

A szónok emlékeztetett, 1947-ben ezen a napon Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet hatóságok jogellenesen letartóztatták, majd a Szovjetunióba hurcolták. A politikus emblematikus letartóztatása az első állomása volt annak a folyamatnak, amely során a kommunista párt az ellenszegülők kiiktatásával a totális egypárti diktatúra kiépítése felé haladt. A képviselő önkényes fogvatartása a demokratikus jogok lábbal tiprásának jelképévé vált.

Bakos László hangsúlyozta, a kommunizmus egyik legnagyobb bűne, hogy a több évszázad és évezred óta együtt élő közösségeket szétverte. A több évszázados életviteli tapasztalatokat, szokásokat egyszerűen kiiktatta, betiltotta. Bűnként kezelte az önellátást, a vallást és a családok együttlétét. Megtette azt, amit egyetlen más diktatúra sem: felszámolta a magántulajdont, mely addig szent és sérthetetlen volt. Az embereket kizavarták házaikból, elvették földjeiket, vagyonukat. Gyilkoltak, kitelepítettek, internáltak, bebörtönöztek és megbélyegeztek.

Az önkormányzati képviselő egy családi történetet is megosztott a hallgatósággal. Mint mondta, édesapja emlékezetében a mai napig él az a gyermekként átélt eset, amikor 1953. április 30-án a pápai tanácsról egy tisztviselő két ÁVH-s katona kíséretében érkezett hozzájuk Nagygyimótra és felszólította szüleit a tulajdonukban levő szarvasmarha átadására, hogy abból másnap, a május 1-jei felvonuláson gulyást főzzenek a pápai munkásoknak. Vonakodó nagyapját a lábfejét szétzúzó puskatus győzte meg arról, hogy nincs más választása.

Bakos László rámutatott, a kommunista rendszer eltörlése, megbuktatása után több mint 30 évvel még mindig kísért a múlt, hiszen a fejekben, a lelkekben máig ott van az a rombolás, amit végzett. Azok a bűnök, melyeket egy nép, a társadalom ellen követnek el, azok sohasem évülhetnek el. A magyarság emlékezetének örökké részesei maradnak mindazok, akik életüket adták a nemzet szabadságáért. Áldozatukkal a hazaszeretet példáját mutatják, erkölcsi tartásra sarkallnak. Így élnek ma is velünk a pesti srácok, a Széna tériek és a Corvin köziek, így él velünk Mansfeld Péter és Brusznyai Árpád.

A képviselő beszédében egy másik Márai-idézet is elhangzott: „A kommunizmus megbukott mindenféle értelemben. De a kommunistáktól nehéz lesz megszabadulni, mert senki sem olyan konok és veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem mezítelen életét és a zsákmányt."

A beszédet követően az emlékezők elhelyezték a tisztelet koszorúit a Sulyok Dezső szobornál, majd a Márton István utcában, dr. Katona István emléktáblájánál.

A megemlékezésen Faludy György Zárt teherkocsi című versét Bognár Bence, a Kisalföldi ASzC Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákja mondta el. Fáklyás díszőrséget álltak a Pápai SZC Jókai Mór Közgazdasági Technikum és Kollégium kadétjai.

              

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: