Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Csak taps és taps és közös ének

Varga András | 2024.04.27.

Az milyen, amikor végig tapsolják az utolsó dalunkat? Az milyen, amikor a mi záró nótánkat együtt éneklik a kórusok?  Ezek és ezekhez hasonló kérdések merültek fel a Bárdos Kórus tagjaiban hazafelé Porecből. És valóban volt feldolgozni való élmény öt nap után a hazaúton. Két sikeres fellépés, gyönyörű történelmi városok, kedves emberek, ez volt Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskarának Istriai  útja. A Musik Reisen Faszination szervezet évente több európai városban szervez kórus és zenekari fesztiválokat. Egy ilyenre pályázott a pápai kórus is.

– Ilyenkor kell egy bemutatkozó anyagot küldeni, hogy a szervezők ki tudják választani a megfelelő minőségű kórusokat – mondta Schmidt Dezsőné az egyesület elnöke. Aztán egy ilyen útnak jelentős anyagi vonzatai is vannak. Az egyesületi tagdíjak, az utazásra befizetett  összegek és pályázati bevételek biztosítják egy ilyen út fedezetét. A kórus támogatója Pápa Város Önkormányzata is, így ők is hozzájárultak ahhoz, hogy egy jól sikerült fellépéssel elvigyük a város hírét Európa különböző helyeire – folytatta Schmidt Dezsőné. Erre az útra az énekkar több, mint 90 százaléka eljött, ami azt mutatja, hogy nagyon egységes a csapat és egységes a hangzás is hiszen egy ötven tagú kórusban nem lehet mást énekelni, mint amit a karmester vezényel. A műsort Fehér Ferenc állította össze. Természetesen főleg magyaros, népszerű dalok kerültek a listára, de bemutatták azt is, hogy igényes, többszólamú Bárdos műveket is magas színvonalon elő tudnak adni.

– Kikötés volt, hogy mindenki a saját országára jellemző dalokat hozzon – mondta Fehér Ferenc karnagy. Két Brahms magyar tánc, Somorjai József vokál-játéka szerepelt a listán, a végén pedig a manapság oly népszerű Bella Ciao, amit a közönség végig tapsolt, majd pedig a többi kórus kérésére mindenki felment a színpadra és együtt elénekelték újra. Mivel a kórus hangszeres kíséretet is kapott Illés Csaba gitáron, Fehér Ferenc zongorán kísérte őket, több dalt is Nagy Dóra vezényelt. Mint elmondta több szempontból is újdonság volt számára ez az út. Ezen a környéken még nem szerepeltek, újdonság volt a tavaszi időpont is, de izgalmas volt az is, hogy karmesterként is bemutatkozhatott egy ilyen neves fesztiválon.

A Bárdos Kórus tagjai a hazaérkezés után azonnal folytatták a munkát, hiszen gőzerővel készülnek a már hagyományos nyárköszöntő koncertre, ahol külföldi világslágereket fognak előadni június 8-án.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: