Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Csak természetesen

Huszár Hajnal | 2024.03.10.

Új módszerrel mulcsozzák, a cserjékkel évelőkkel beültetett ágyásokat a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. munkatársai. Az ötlet elsőre őrültségnek tűnhet, de rendkívül egyszerű, hatékony, környezetbarát, fenntartható és olcsó.

Lényege, hogy az ágyások talaját kartonpapírral teregetik le, erre hordják rá a 7-10 centiméter vastag mulcsot, azaz talajtakarót – mondta el a módszerről Dobos Bernadett, a VFT egyik kertészmérnöke. A papír az egyik leggyorsabban lebomló anyag, mely idővel komposztálódik, ennek pedig a giliszták is nagyon örülnek. Ezeknek az élőlényeknek a jelenléte a talajban ugyanis nagyon fontos, hiszen hozzájárulnak a talaj gazdagításához, termékennyé tételéhez.

A kartonpapíros módszer kitűnő gyomszabályozó, nem károsítja a környezetet, termékenyebbé teszi a talajt, növeli annak vízmegtartó képességét. Mindezek mellett pedig rendkívül költséghatékony megoldás, főleg úgy, hogy a mulcsot is maga a VFT állítja elő a városban megnyesett fák ágainak ledarálásával. Ezzel a körforgásos módszerrel, az egyébként hulladékká váló fanyesedék is hasznos anyaggá lesz.

-A közterületi virágágyások gondozásában a fenntartható és körforgásos irányvonalakat követjük. A nyesedékek használatával teljesen természetes anyagokkal javítjuk a talajéletet, kevesebb hulladék keletkezik, amit el kell szállítani. A mulcsozással a gyomok hatékony visszaszorítását érjük el, ezzel pedig a növények gondozásához szükséges munkaerőt is csökkentjük. A legfontosabb azonban az, hogy ezek a módszerek csökkentik az ökológiai lábnyomunkat – magyarázta Németh Kornél, a VFT kertészeti csoportjának vezetője.

A VFT kertészei ezzel a technikával mulcsozták már a Veszprémi út menti zöldfelületeket és a körforgalmak ágyásait is, de idővel minden zöldfelületen szeretnék a környezetbarát és hatékony módszert alkalmazni.


 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: