Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Csapadékvíz- elvezetési feladatok megvalósítása Gicen

Babos Petra | 2023.04.14.

A hirtelen lezúduló csapadékvíz számos alkalommal veszélyeztette a Gicen élők személyi biztonságát, ingatlanjaikat. Az árvízzel érintett területen élők többször elmondták, hogy
rettegéssel és nyugtalansággal élik az esős időszakokat. A mai napon egy sikeres pályázatnak köszönhetően átadták a falu feletti domboldalon épített védművet.
Németh Adrienn, Gic polgármestere elmondta, egy-egy villámárvíz idején a falu lakossága lapátolt, eresztette a vizet, rakták a homokzsákokat, nők és férfiak egyaránt. 


-Tudtuk, hogy a megoldás a megelőzésben, a víz elterelésében van. Meghallva a károsultak segélykérését, dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő az ügy mellé állt. Segítségével és támogatásával kérésünk dr. Dukai Miklós államtitkárhoz is eljutott, és együttes közbenjárásukkal megszületett az egyedi kormánydöntés, hogy Gic község csapadékvíz rendezésére 64 millió forint támogatást biztosítanak, melyet ezúton is tisztelettel megköszönünk – emelte ki Németh Adrienn, akitől megtudtuk, a terület a továbbiakban nemcsak gátként funkcionál, hanem terveznek oda egy pihenő övezetet, egy rekreációs parkot is. 
Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő az átadón gratulált a beruházáshoz, amely a megelőzésben játszik fontos szerepet a jövőben is. 


-A Magyar Falu Program sok mindenben segít a falvaknak, de ekkora nagyságrendben nem tud segítséget nyújtani, hiszen az a kisebb beruházásokat preferálja. Ehhez volt szükség az egyedi kormánydöntésre. Ez egy komoly összefogás volt a falu, a Belügyminisztérium és a Kormány részéről – hangsúlyozta dr. Kovács Zoltán, majd hozzátette, igazi tesztüzem van, hiszen már két napja esik az eső. Ez is mutatja, hogy mennyire lényeges, hogy elkészült a védmű.  
Dr. Dukai Miklós önkormányzati államtitkár hangsúlyozta, a beruházás fontos volt a közösség számára. 
-A víz részben áldás, de átok is lehet. Úgy gondolom, Gicen éveken keresztül, amikor sok volt a víz, akkor átok volt, mert a településen élőknek az csak gondot jelentett, károkat okozott. Ma mégis arról kell beszélnünk, hogy ha van víz, akkor az életünk könnyebb. Amikor sok víz volt ezen a területen, az károkat okozott, amit mindig vis major pénzből kellett helyreállítani– emelte ki az önkormányzati államtitkár, majd köszönetét fejezte ki a településen élőknek, akik türelemmel viselték a munkálatokat.  


A mai átadón az új rendszer sikeresen vizsgázott, bár nem villámárvíz volt, a több napos esőzést sikeresen elvezette. 
A beruházást Horváth István plébániai kormányzó áldotta meg, majd a megjelentek bejárták a helyszínt. 


Az átadó ünnepélyen a gici gyerekek működtek közre tánccal, verssel, végül egy rövid összeállítást láthattak az egybegyűltek a korábbi árvízi helyzetekről.  

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: