Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Csökkentsük biológiai lábnyomunkat!

Pintér-Papp Eszter | 2023.03.06.

Az energiatakarékosság mindennapjaink része kell, hogy legyen, ma azonban, a nemzetközi energiatakarékossági világnapon talán jobban végiggondoljuk, hogy mindennapjainkban mennyi energiát használunk.

A második évezred eleje óta megtartott világnap legfontosabb célja, hogy ráirányítsa a figyelmünket a környezettudatosságra, a fenntarthatóságra és az energiatakarékosságra. Fontos felismernünk, hogy a környezet megóvása mindannyiunk közös felelőssége.

Ne gondoljuk azt, hogy mi, magunk nem tehetünk sokat a jó ügy érdekében, hiszen csak közös erőfeszítésekkel lehet nagy eredményeket elérni. Kis odafigyeléssel a háztartásokban is komoly megtakarítást érhetünk el, s a „sok kicsi sokra megy” elv alapján a mi megtakarításunk végül környezetünk előnyére válik. Ehhez azonban új szemléletmódra és tudatosságra van szükség.

Néhány tipp, amivel energiát takaríthatunk meg:

· Kapcsoljuk le villanyt, ha nem vagyunk az adott helyiségben, kapcsoljuk ki a tévét, ha nem nézzük!

· Felejtsük el a stand by-üzemmódot és a bedugva felejtett töltőket!

· Ne indítsuk el a mosógépet, ha csak félig van ruhákkal, vagy használjuk a fél-programot.

· A hűtőgép leghatékonyabban akkor működik, ha a belső hőmérsékletet + 7°C-ra állítjuk, a fagyasztóban -18 °C elegendő a tárolásra.

· Használjunk energiatakarékos izzókat!

· Spóroljunk a fűtéssel! Biztos, hogy 25 °C-ra kell állítani a termosztátot? Csökkentsük a hőmérsékletet, ha nagyon fázósak vagyunk, inkább vegyünk fel egy pulóvert!

· Ne takarjuk le fűtési szezonban a fűtőtestet feleslegesen, és figyeljünk oda, hogy takarítsuk le őket rendszeresen!

· Amikor bevásárolni indulunk, vigyünk magunkkal szatyrot!

· Főzéskor csak akkor kapcsoljuk be a főzőlapot, illetve gyújtsuk meg a lángot, amikor már ténylegesen nekiállunk a főzésnek!

· Főzéskor használjuk az edények fedőjét!

Egyéni takarékoskodással csökkenthetjük biológiai lábnyomunkat és nem utolsó szempont, hogy így példát mutatunk gyermekeinknek, akik számára már természetes lesz az energiatakarékosság. 

 

Fotó: Illusztráció (Pixabay)   

 

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: