Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Csőtörés a Vásár utcán

Huszár Hajnal | 2023.12.09.

Eltört a várost ellátó 300-as ivóvíz-vezeték a Vásár utcán. A hiba a Török Bálint utcai csomópont és a korábbi csőtörési helyszín között keletkezett.

A Pápai Vízmű Zrt. diszpécser szolgálata pénteken 23.30 órakor észlelte, hogy rohamosan csökken a vízszint a víztoronyban, riasztotta a műszaki stábot, akik azonnal a helyszínre vonultak – idézte fel az éjszakai eseményeket Vörös Dániel, vezérigazgató. A szakemberek azonban nem tudták azonnal leszakaszolni a hibás vezetéket, mert egy gépjármű parkolt az elzárón, így a rendőrség segítségét kérték, akik megkeresték a jármű tulajdonosát és miután ő eljárt az autójával, sikerült megfékezni a víz kiáramlását a csőből. 

A törés következtében a víztorony teljesen leürült, ez 1500 köbméter vízveszteséget jelentett, ám a hibás szakasz rendszerből történő kizárását követően a tornyot újratöltötték, így körülbelül másfél órán keresztül észlelhettek vízellátási problémát a lakosok. A roppant mennyiségű víz egy szakaszon kimosta az útalapot, megrongálta a burkolatokat és sárral terítette be a környéket.

A Vízmű a jelenleg is dolgozik a törmelék eltakarításán, a hibás szakasz környékét lezárták, a balesetveszélyt elhárították, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Pápai Mérnökségének segítségével pedig gondoskodtak a terület síkosságmentesítéséről. A Vásár utcán a közlekedés biztosított, de mindenkitől fokozott körültekintést kér a Pápai Vízmű Zrt.  

Az eltört vezeték egyébként a lakossági vízellátásban közvetlenül nem érintett, ez 300-as cső az egyike azoknak, melyek a víztornyot látják el vízzel, a lakóingatlanok vízellátását a mellette futó gerincvezeték biztosítja. Vörös Dánieltől megtudtuk, az eltört vezetékszakasz cseréjét hétfőn kezdik meg a szakemberek.

A 70-es években épült Vásár utcai nagy átmérőjű vízvezetéken ez a negyedik csőtörés, 2017-ben, 2019-ben, 2021-ben és tavaly is meg kellett küzdeniük a vízmű szakembereinek ezzel a problémával. A hibák javítása minden esetben gyorsan megtörtént, ám az igazi megoldást a teljes vezetékcsere jelentené. Ez azonban rendkívül nagy beavatkozást igényelne, hiszen a 300-as mellett futó, lakosságot ellátó gerincvezetéket és a házi bekötéseket is ki kellene cserélni több száz méter szakaszon – magyarázta a vezérigazgató. Mivel azonban rendkívül szűk a hely és az összes közmű ebben a padkában fut, az új vezetékek kiépítését útburkolat-bontás nélkül lehetetlen elvégezni. A Pápai Vízmű Zrt-nek egyébként megvannak a tervei a teljes beavatkozásra, a kivitelezés az elmúlt években forráshiány miatt nem valósulhatott meg.    

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: