Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Csütörtökön kezdődik a történelmi filmfesztivál

Huszár Hajnal | 2024.04.22.

Április 25-28 között immár negyedik alkalommal zajlik városunkban a Pápai Nemzetközi Történelmi Film Fesztivál. Az idei évben 289 benevezett alkotásból válogatott az előzsűri, a döntőbe jutott filmeket tekintheti meg a közönség a Petőfi Filmszínházban megrendezendő eseményen.

A fesztivált április 25-én 13 órakor Dr. Kövér László a Magyar Országgyűlés elnöke nyitja meg. A nyitófilm a Parasztok című lengyel alkotás, mely sajátosan ötvözi a műfaji elemeket. Ezt követően szombat délutánig tartanak a filmvetítések. A magyar filmet a dokumentumfilmes mezőnyben a Nikola Tesla- A fény gyermeke, és a Vörös térkép című alkotások képviselik. Játékfilm kategóriában Tóth Barnabás Mesterjátszma című filmje került a legjobbak közé. A magyar vonalat erősíti Chilton Flóra Még emlékezem című animációs filmje, és a Negyedik dimenzió Pusztai Lőrinc rövidfilmje.

A külföldi alkotások között láthatunk játékfilmet a kenyai szervkereskedelem témájában. Megismerhetjük a kazah rendszerváltás hangulatát, táncos elemekkel tarkított filmet láthatunk a trinidad és tobago-i őslakosság kipusztításáról, és a két világháború közötti legendás bolgár bérgyilkos női kommandóról. Rendkívül izgalmasan dolgozza fel az orosz-ukrán háború előzményeit Sara Reginella fiatal olasz filmrendezőnő alkotása, amely az eddig ismertekhez képest egy egészen más megvilágításba helyezi a témát. És még számos izgalmas film szerepel a programban.

-Idén magyar, portugál, francia, bolgár, kenyai, ausztrál, angol, máltai, kazah, spanyol, olasz, trinidad és tobagói filmek versenyeznek a döntőben – sorolta Pozsgai Zsolt fesztiváligazgató, hozzátéve Európában ez az egyetlen történelmi tematikus fesztivál, amelyre szinte minden filmes kategóriában érkezhettek nevezések a világ minden tájáról. Így játékfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, rövid dokumentumfilm, animációs film és kísérleti film kategóriájában mérettetnek meg az alkotók és filmek nemzetközi zsűri előtt. 

A fesztivál állandó vendégei filmművészeti hallgatók. Idén a Színház és Film Egyetem vágó szakos hallgatói és tanáraik, a Színház és Film Intézet csapata, és a budapesti Lumiere Filmakadémia hallgatói és tanárai lesznek ott végig, és találkozókat szerveznek a filmek alkotóival.

A fesztivált a Nemzeti Filmintézet és Pápa városa támogatja.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: