Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Czunyiné dr. Bertalan Judit: A területfejlesztési törvény a vidékre fókuszál

Huszár Hajnal | 2024.02.11.

Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos tartott tájékoztatót a Pápa környéki települések polgármestereinek, vállalkozásvezetőinek a következő időszak fejlesztési stratégiájáról a Vaszaron tartott fórumon.

 -A kistelepülések számára továbbra is elérhetők a Magyar Falu Program pályázati kiírásai, persze ezek elsősorban a kisebb volumenű, települési közérzetet javító beruházásokra adnak lehetőséget, de itt Pápa környékén is nagyon sok fejlesztés valósulhatott meg ennek segítségével. A másik vidékfejlesztési kategória a vármegyei önkormányzatok koordinálásában zajló TOP+, ebben is több kiírás jelent már meg és fog megjelenni a következő hónapokban. Bizonyára mindenki hallotta, hogy sikerre vezettek a magyar kormány és Brüsszel között zajló tárgyalások a Magyarországnak járó európai uniós források vonatkozásában, úgy tűnik, talán most már az RRF források is felhasználhatóvá válnak – sorolta a kormánybiztos a különböző fejlesztési programokat, hozzátéve, az infrastruktúra fejlesztésre vonatkozóan közép- és hosszútávú tervezésbe kezdett a kormányzat. Ennek a stratégiának is több eleme van.

-Egyrészt tervezés alatt van az Állami Beruházási Törvény mentén azoknak a projekteknek a köre, amelyek az állami beruházási körben valósulnak meg. Ide tartoznak az útfejlesztések, amik a gyorsforgalmi utak, gazdasági térségeket összekötő utak, vagy kisebb településeket elkerülő nagyforgalmú utak fejlesztését jelentik. Ennek a tervezése nagyon komoly feladatot ad a következő hónapokra. Számítok dr. Kovács Zoltán képviselő és a polgármesterek segítségére, hogy mindazon szükséges fejlesztési elképzelések felkerülhessenek az Építési és Közlekedési Minisztériumba, melyek itt helyben megfogalmazódnak.

Czunyiné dr. Bertalan Judit hangsúlyozta, azon dolgoznak, hogy azokat a projekteket, amik a térség gazdasági erejének megőrzését és erősítését szolgálják, meg tudják valósítani.
-Minderre jó alapot ad az állami beruházási törvény mellett az új területfejlesztési törvény, melyet decemberben fogadott el a Parlament. A területfejlesztési törvénynek több fókuszpontja van és a 90-es években született első ilyen törvényhez képest koncepcionálisan teljesen új. 
Mint mondta, ma már nemcsak Budapestnek, hanem a megyeszékhelyeknek, sőt a kisebb városoknak is van agglomerációs hatása, ezeket bázisnak tekintve kell meghatározni a fejlesztési koncepciókat és ehhez kell rendelni a kistelepülési fejlesztéseket is.
-A területfejlesztési törvény a vidékre fókuszál, hogy a vidék is élhető, jövőt biztosító környezet legyen az itt élők számára – jelentette ki.

A Pápa méretű települések fejlesztéseivel kapcsolatban a kormánybiztos úgy fogalmazott, a területfejlesztési törvény meghatározott, az agglomerációra vonatkozó feladatellátást támogató fejlesztésekre koncentrál. 
-Célzottan kisebb városokra szabott program nincs, de maga a területfejlesztési törvény teremti meg annak a lehetőségét, hogy a kisebb agglomerációval rendelkező városok is fejlődjenek. Azt gondolom, ha jól együtt tudunk dolgozni képviselő úrral és a Pápa térségi települések polgármestereivel, akkor ki tudunk dolgozni egy olyan javaslatot, ami Pápa számára is előrelépést jelent.


 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: