Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
HAZÁNK - GAZDASÁG

Diagnosztika számla nélkül

Szél Móni | 2024.06.28.

Az internetes kereskedelem csatornáin ugyanúgy be kell tartani a jogszabályokat, mint más adásvételeknél. Ezekre az eladásokra is vonatkoznak a számlaadás szabályai, és a hamis termék forgalmazásának tilalma is. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai ezeket az internetes adásvételeket is figyelemmel kísérik és kiszűrik azokat az üzletszerűen árusítókat, akik megsértik a jogszabályokat. Ezúttal a Pest vármegyei revizorok bukkantak hamis autódiagnosztikai termékekre.

Az ellenőrök egy internetes oldal hirdetéseit elemezve választották ki azt az eladót, aki gépjármű-diagnosztikai eszközöket árult, feltételezhetően hamis árucikkeket. A revizorok a weboldalon indítottak rendelést, és a termék átadásának részleteit is egyeztették.

A helyszíni vizsgálat biztosítására az akcióhoz csatlakoztak a Bevetési Igazgatóság járőrei is, míg a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesületének munkatársa szakértőként vett részt az ellenőrzésben.
 
Az előre egyeztetett helyszínen létrejött az adásvétel, a revizorok a gépjármű-diagnosztikai készlet megvásárlásáról sem nyugtát, sem számlát nem kaptak. A NAV-munkatársak ezután megkezdték a helyszíni ellenőrzést.

Az eladó hirdetései, a helyszínen tapasztalt körülmények alapján megállapítható volt, hogy az adózó gazdasági tevékenységet végez, ehhez azonban nem váltott ki adószámot.

Az ellenőrök ennek elmulasztása miatt eljárást indítottak, a Bevetési Igazgatóság járőrei pedig lefoglalták a diagnosztikai eszközt és a hozzá tartozó szoftvereket. A szakértő véleménye szerint az eladásra kínált áru hamisítvány volt, ezért az ügyben szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése miatt büntetőeljárás is indult.

(forrás: nav, fotó: illusztráció, shutterstock)
 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: