Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Díjazták az önkormányzat energiahatékonysági törekvéseit

Huszár Hajnal | 2024.06.08.

Energiahatékony önkormányzat díjban részesült városunk a 2023-ban e téren végzett munkájáért. Az elismeréssel járó oklevelet a napokban kapta kézhez az önkormányzat.

Mint megtudtuk, a Köztársasági Elnök által fővédnökölt, az Országgyűlés Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsa által védnökölt, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. által működtett, az energiahatékonysági és megújuló energetikai fejlesztések támogatására létrejött Virtuális Erőmű Program által kiírt felhívásra nyújtott be pályázatot az önkormányzat. A bemutatott fejlesztések és energiahatékonysági beavatkozások ismeretében pedig a bírálóbizottság elismerésben részesítette városunkat.

-Örömteli, hogy az energiahatékonyság növelése és a környezettudatosság iránti elköteleződésünket értékelte a pályázat kiírója – fogalmazott dr. Áldozó Tamás polgármester, aki emlékeztetett, az elmúlt években az uniós fejlesztések szinte mindegyike tartalmazott energiamegtakarítást eredményező elemeket, az önkormányzat pedig jelentős saját forrást is fordított erre a célra.
-Ezeknek a beavatkozásoknak az energiahatékonyság mellett a környezetvédelmi hatása is nagyon fontos, hiszen beruházásaink a károsanyag-kibocsátás csökkentését, ezzel pedig környezetünk védelmét is szolgálják – hangsúlyozta a városvezető.

Az elmúlt években hat TOP-os projekt kiemelt célja volt az energetikai korszerűsítés: a Teveli Úti Otthonházat, a Vörösmarty Úti Otthonházat, a Városi Sportcsarnokot, a Jókai Mór Városi Könyvtárt, a Nátus Konyhát, a Huszár lakótelepi orvosi rendelőt, a Szent Anna Házat, a Napsugár Bölcsődét és a Fenyveserdő Bölcsődét, valamint a JMK színházépületét érintették ezek. A beavatkozások értéke meghaladta az 1,6 milliárd forintot.

Az önkormányzat ezen túl saját forrásból is sokat tett az energiahatékonyság növelésére, ennek keretében kapott napelemrendszert a színházépület, a városháza épülete, a sportcentrum, továbbá négy városi óvoda. Ezt a célt szolgálta a városi közvilágítási rendszer korszerűsítése, az okos közvilágítás kiépítése a Külső-Várkertben, a Várkertben és az Erzsébet ligetben. A saját forrású energetikai beruházások értéke 2023-ban és 2024-ben megközelítette a 200 millió forintot, amihez, ha hozzászámoljuk a Várkertfürdő napelemparkjának megépítését közel 400 milliós fejlesztésről beszélhetünk.

Dr. Áldozó Tamás az elismerés kapcsán hangsúlyozta, az önkormányzat számára az energiahatékonyság növelése és a környezet védelme továbbra is prioritás a fejlesztések tervezésénél. Az irányt kijelölték, a következő évek nagy beruházásai is ezeket a célokat szolgálják. 

Az energiaellátás biztonsága, környezetünk védelme és az energiára fordított költségek csökkentése mindannyiunk érdeke. A tudatos, hatékony energiafelhasználás kiemelt stratégiai cél mind Magyarországon, mind az Európai Unióban – áll a díj odaítéléséről szóló tanúsítványon. 
 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: