Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Dr. Hermann István volt a vendég

Horváth Andrea | 2024.06.06.

10 éves a Pápai Fotóalbumok című rendezvénysorozat. A jubileumi alkalom mesélője dr. Hermann István volt, a Jókai Mór Városi Könyvtár nyugalmazott igazgatója, akinek javaslatára 2014-ben elindult ez a népszerű program. Ahogy Szabó Rita könyvtáros mondta köszöntőjében, előretekintő vezető volt, ám nem feledte a múlt értékeit sem.

Kérdésünkre, miszerint milyen kisgyermek volt, egy szóval válaszolt: rossz. Aztán persze mesélt, az akkori idők szabadságáról, amikor még szalmabálákon csúszkáltak le a város szélén, vagy épp a belvárosban a régi épületek elbontása után halomban álló téglák között a saját, pápai "Pál utcai fiúk"-csatáit vívták.

Türrös diák volt, aztán az ELTE-n szerzett történelem-földrajz szakos diplomát, 1985-ben doktorált. MInt mondta, a családban mindig érték volt a tudás, gyermekeiket is így nevelték. Tevékenyen részt vett és vesz ma is a város kulturális életében, közismert, hogy a bélyeggyűjtés az egyik kedvenc időtöltése.

 Dr. Hermann István 1986 és 2021 között vezette a pápai könyvtárat. Folyamatosan követte a könyvtárszakmai változásokat: irányításával lépést tartottak az informatikai fejlődéssel, a digitalizálási tevékenységben is élen járt a pápai könyvtár, a képeslapokat a helyismereti cikkek és fényképek hozzáférhetővé tétele követte. Létrehozta a könyvtár nyomdáját, ami a városi helytörténeti irodalom legnagyobb kiadójává vált. Az ő érdeme a 96 kötetet megért Jókai-füzetek sorozat is.

Ezek a tények, ám ezek mögött rengeteg munka volt, ám szívügye volt a könyvtár, így soha nem volt munkaideje, dolgozott, amikor és amennyit kellett. Mint mondta, ma sem csinálna másként semmit, elégedett az életével. Nyugdíjasként természetesen soha nem ér rá semmire, ám mosolyogva hozzátette, jó, hogy sok a feladat, jó érezni, hogy szükség van rá és hasznos tagja a város közösségének.

 

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: