Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Dr. Molnár Valéria: Rövid-, közép- és hosszú távú támogatási rendszer kell az orvoshiány megszüntetésére

Huszár Hajnal | 2024.06.01.

A helyi egészségügyről, azon belül is az alapellátásban mutatkozó háziorvoshiányról szólt sajtótájékoztatóján Molnár István független polgármesterjelölt és dr. Molnár Valéria a 3. számú egyéni választókerület független képviselőjelöltje. A polgármesterjelölt emlékeztetett, az alapellátás helyzete nem rózsás, elfogynak az orvosok és ez országos probléma. Meglátása szerint, mivel az alapellátás háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi része az önkormányzat kezében van, az orvoshiány megoldására erőteljesebb törekvések szükségesek egy város vezetése részéről, mint ami most látszik.


-Városunkban nagyon kevés a háziorvos és elöregszik a háziorvosi állomány. Nem is olyan régen még a felnőtt háziorvosi praxisok egyharmada üres volt, a gyermekorvosi praxisok egyharmada pedig jelenleg is üres. A legfiatalabb háziorvosként mondom, hogy nagyon sürgősen szükségünk van újabb, fiatal kollégákra – fogalmazott dr. Molnár Valéria – Az állandó helyettesítések nagy feladatot rónak az orvosokra, a dupla feladat miatt a feladatellátás minősége mindenképpen csökken.

-Az önkormányzat eddig is próbált a városba hozni háziorvosokat – ismerte el, de véleménye szerint, az eddigi támogatásokat ki kell egészíteni továbbiakkal. Javaslata szerint az ösztöndíjon túl lakhatási támogatással, lakás biztosításával, szakrendelés, magánrendelés biztosításával, rendelők és eszközök biztosításával kell bővíteni a támogatást. Dr. Molnár Valéria az alapellátásban dolgozó fogorvosok körülményein is javítani szeretne, hogy a városban maradjanak.

-Nagyon fontos, hogy egy orvos, egy praxis, egy rendelő elvén épüljön fel a háziorvosi rendszer, nem szerencsés helyzet, hogy több orvos dolgozik egy rendelőben – hívta fel a figyelmet, hozzátéve – össze kell fogni a háziorvosokat egy szoros praxisközösségbe.
-A lényeg, hogy több orvos legyen egy közösségben azonos eszközparkot használva, ugyanazokkal a nővérekkel dolgozva és olyan fiatal orvosokat tudjunk a városba vonzani, akiknek van más szakvizsgájuk is és ezt szakrendelésként vagy magánrendelésként is tudnák hasznosítani a praxisközösség érdekében – hangsúlyozta. A képviselőjelölt javaslatai között szerepel, hogy az önkormányzat támogassa a praxisközösségek létrehozását akár közüzemi díjak elengedésével, akár eszközök, felszerelések biztosításával.

Dr. Molnár Valéria, mint a 3. számú választókerület független jelöltje választókerületével kapcsolatos terveit is megosztotta a sajtótájékoztatón. Mint mondta, a Huszár lakótelepre megalkotott rendezési tervvel nem ért egyet, mert 1000 négyzetméternél is több zöldterületet venne el olyan utak nyitásával, amelyek feleslegesek.
-A meglévő, kitaposott gyalogutakat és az utakat kellene burkolni, a zöldfelületek karbantartásáról gondoskodni és bokros-fás területeket létrehozni az évelő ágyások helyett – sorolta javaslatait, kiemelve, a Huszáron és a Fáy lakótelepen is többszintes parkolólemezekkel lehetne megoldani a parkolási problémákat. Játszóterek építését is fontosnak tartja, az Erkel utcán a biztonságos kerékpáros közlekedésre alkalmas felület kialakítását is szeretné elérni képviselőként és a családi házas övezet útburkolatainak megújítását is a megoldandó feladatok közé sorolta.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: