Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
HAZÁNK - GAZDASÁG

Drága az üzemanyag Magyarországon, de nem minden szomszédba érdemes átutazni tankolás miatt

Müller Ádám | 2024.04.19.

A Központi Statisztikai Hivatal legújabb, kísérleti üzemanyagár-statisztikája szerint Magyarországon a 95-ös oktánszámú benzin átlagára 640 forint volt februárban, ami 3,2 százalékkal magasabb a régiós 620 forintos átlagnál. A dízel ára még nagyobb különbséggel, 5 százalékkal emelkedett ki a régiós átlagból, 654 forintos hazai átlagárral szemben 623 forint volt a régióban.

A 95-ös benzin ára a múlt év elejétől kezdődően jelentős ingadozást mutatott, az év első hónapjaiban 10-17 százalékos heti eltéréseket mutatott a régióshoz képest, amik az év során csökkentek. 2024 áprilisában ismét növekedett a különbség, 3,2 százalékra.

A dízel árában még nagyobb volt az ingadozás 2023-ban. A januári több mint 700 forintos átlagár májusra 545-570 forintra csökkent. Az év további részében és 2024 elejétől az átlagárak ismét emelkedésnek indultak.

A régiós összehasonlításban Magyarország mellett Ausztria, Szerbia és Szlovákia mutatott magasabb benzinárat, míg a többi vizsgált országban az átlagárak kevesebb mint 10 százalékkal voltak alacsonyabbak. A dízel esetében csak Bulgáriában volt jelentősen, több mint 10 százalékkal alacsonyabb az átlagár.

Az üzemanyagárak 2022 decemberi hatósági szabályozásának megszüntetése után Magyarországon az árak a régiós átlag fölé emelkedtek, a benzin átlagára jelentős növekedéseket és csökkenéseket is mutatott, a legmagasabb ponton 650 forintra emelkedett, míg a legalacsonyabb ármértékek májusban és decemberben voltak tapasztalhatók, 540 és 570 forint közötti sávban mozgott. Az üzemanyagárak 2024 eleje óta ismét emelkedő trendet mutatnak.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: