Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
NŐI NAPOZÓ

Dubrovnik Rejtett Kincse

Szigeti-Aszódi Szilvia | 2024.02.27.
Dubrovnik egyik ikonikus látványossága, a Nagy Onofrió-kút, most újabb titkokat tár fel a város múltjából. Kiderült, hogy a kút alatt egy ciszterna, egy városi esővízgyűjtő található, amely még a 14. századból származik, a dubrovniki vízvezeték-építési projektek előtti időkből. Ez a felfedezés új fényt vet a város vízgazdálkodásának történetére, és bemutatja a korabeli vízvezeték-szervezés korábban ismeretlen részleteit.

Meglepetések a ciszterna alatt

A Nagy Onofrió-kút régóta a város központi pontja és egyben jelképe is. Azonban az alatt rejtőző ciszterna felfedezése új megvilágításba helyezi ezt a népszerű turisztikai célpontot. A régészeti feltárások során, az utcai burkolat alatt találtak a ciszterna maradványaira, ami meglepetést okozott a szakembereknek és a helyi közösségnek egyaránt.

A történelmi értékek visszanyerése

A feltárások vezetője szerint eddig csak a levéltárakban voltak utalások a lehetőséges nyilvános ciszternára, de a városban semmilyen nyomát sem találták. Ez a felfedezés tehát nemcsak a múltba nyújt betekintést, hanem megmutatja a korabeli vízgazdálkodás és infrastruktúra fontosságát és fejlettségét is.

A Nagy Onofrió-kút maga is a város jelképévé vált, gyakran szolgál találkozópontként és fotótéma a turisták számára. Bár az eredeti kút az 1667-es nagy földrengésben súlyos károkat szenvedett, és sok díszítő elemét elveszítette, még mindig 16 faragott maszkforma őrzi a múlt emlékét.

A Nagy Onofrió-kút alatti ciszterna felfedezése újabb példa arra, hogy a városi történelem még mindig rejtegethet izgalmas titkokat. Ez a felfedezés nemcsak a régészeti érdeklődést kelti fel, hanem tovább gazdagítja Dubrovnik gazdag történelmi örökségét, és még közelebb hozza a város múltját az utazókhoz.

 

 

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: