Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Ecsettel alkotott híd embertől emberig

Pintér-Papp Eszter | 2023.10.19.

Hajléktalanság és művészet. Első ránézésre talán sokan azt gondolják, ennek a két fogalomnak nem lehet köze egymáshoz. Erre cáfol rá a Magyar Máltai Szeretetszolgálat veszprémi Befogadás Háza nemrég lezárult, Otthonra találni a művészetben című projektje, melynek köszönhetően hajléktalan férfiak és nők kaptak lehetőséget arra, hogy alkossanak. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa által támogatott programnak köszönhetően csodálatos festmények születtek, melyek közül 12 kép ma délutántól november 6-áig Pápa belvárosában, kirakatokban és ablakokban látható. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pápai Csoportja és Támogató Szolgálata kezdeményezésére megvalósult utcagaléria megnyitóját ma kora délután tartották a Fő téren.

A megnyitón dr. Ládonyi Zsuzsanna, a projekt ötletgazdája és projektmenedzsere szólt a hajléktalanok számára szervezett foglalkozássorozatról. Mint mondta, nagyon örül annak, hogy a pápai utcagaléria révén Veszprémen kívül is megmutathatják mindazt, ami az Otthonra találni a művészetben projekt kapcsán született. A projektmenedzser hangsúlyozta, a művészetet nemcsak célként, de eszközként is használhatjuk, nemcsak szórakoztatásra szolgál, de olyan komoly ügyek támogatására is, mint a társadalmi integráció kérdése. Ebben az esetben konkrétan arról volt szó, hogy hajléktalan emberek egy 15 alkalomból álló művészetterápiás foglalkozássorozatban lehetőséget kaptak arra, hogy megmutathassák, milyen értékeik vannak, mit tudnak adni a többségi társadalom számára.

Az utcagalériát dr. Áldozó Tamás polgármester nyitotta meg, hangsúlyozva, a hajléktalanságról nagyon nehéz beszélni, mert sokan nem szeretnek róla beszélni és nem akarnak róla tudni. A városvezető felsorolta a hajléktalansághoz kapcsolódó sztereotip képeket, a padon fekvő embereket, az italozást, a kéregetést. Mint mondta, a városokban működnek hajléktalanokat ellátó intézmények, amelyek kezelik a problémát és az emberek többsége ezzel megoldottnak is tekinti a dolgot, ráadásul nincs kommunikáció hajléktalanok és nem hajléktalanok között. – Ezt a kezdeményezést, hogy a képzőművészet eszközeivel tudják kifejezni magukat, azért tartom kiválónak, mert leküzdi azt a távolságot, ami a szóbeli kommunikáció esetében áthidalhatatlan. Ezeken a képeken keresztül megláthatjuk az embert a sors mögött és a szép iránti vágy megteremtheti azt a hidat, ami embertől emberig elvezet – mondta a polgármester.

Az utcagaléria alkotásai a Fő téren és a Fő utcán ablakokban, kirakatokban láthatók.

 

 

 

 

 

 

 


 • Friss hírünk
  Videó
  Múltidéző

  Múltidéző 2024.07.15.

  Események ezen a napon a következő évekből: 2002, 2013, 2015

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: