Egészséges nasi popcorn helyett:csicseriborsó!
A szakemberek szerint olyan kertben ajánlatos ültetni, ahol nincs öntözési lehetőség. Erőteljes karógyökere másfél méter mélyre hatol a talajban, és kiterjedt gyökérzete a száraz földben is megél. Melegigényesebb a zöldborsónál, ezért március végén, április elején kell a magját elvetni, amikor a talaj hőmérséklete 10 °C fölé emelkedik. A napos helyet kedveli. Árnyékban és sok csapadék esetén keveset terem. Minden talajon megél, de a lúgos-meszes földben érzi jól magát iagzán. A magját 30 cm sortávolságra, 2 cm-re egymástól és 4-5 cm mélyen kell elvetni.
Rendkívül fontos tulajdonsága, hogy a borsózsizsik nem támadja meg, ez pedig már önmagában alkalmassá teszi biotermesztésre is.
Tartalmaz nagyjából 20%-ban fehérjét, 40%-ban szénhidrátot, B1- és B6-vitamint, valamint folsavat. Karotinban is gazdag, valamint E-vitamin is található benne. Ásványi anyagtartalma is kedvező, sok magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz. Emészthetősége kiváló, 76-78%-os. Gyógyászati szempontból is érdekes növény, emésztési zavarok, hurut kezelésére használható. A koleszterinszint szabályozására is alkalmazzák. Rendszeres fogyasztásával csökkenhet a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulása is.
A csicseriborsó élelmirost tartalmának köszönhetően kiváló székrekedés megelőzésére, illetve kezelésére. Kutatások igazolják, hogy pektintartalma miatt csökkenti az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést, ezért a cukorbetegek számára is előnyös.
Fokozott fehérjetartalmának köszönhetően gyakran fogyasztják sportolók, idősek is. Alacsony zsír- és magas rosttartalma miatt fogyókúrázóknak is ajánlott.
Ropogós csicseriborsó nasi
Hozzávalók:
- 1 konzerv csicseriborsó
- fűszerek: só, pirospaprika, fokhagymapor, csilipehely (ízlés szerint bármi: pl. őrölt rozmaring, kurkuma, curry)
- egy evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
- Lecsepegtetjük a csicseriborsót (a levét eltehetjük későbbre máshoz – kiváló tojásfehérje helyettesítő).
- Alaposan áttöröljük egy konyharuhával.
- Egy tálba tesszük, befűszerezzük ízlés szerint.
- Hozzáadjuk az olívaolajat, összekeverjük.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük, és 200 Celsius fokon 30 perc alatt ropogósra sütjük.