Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Egy pecsétnyomó és egy érdekes naptár

Horváth Andrea | 2023.02.08.

Az Esterházy-kastélyban jelenleg két érdekesség is várja a látogatókat a hónap műtárgyaként. Látható még a január hónapra választott forgatható asztali naptár, a februárra szánt tárgy pedig a  gróf Esterházy uradalom pecsétnyomója.

Huiber Edit történész elmondta, hogy a forgatható asztali naptár egy hirdetőoszlopot formáz, Karcsay Matild ajándékaként került a múzeum tulajdonába. – A rézből és vasból készült tárgy az egységes megjelenés érdekében arany festést kapott. Úgy tűnik, hogy a forgatható hengervázra applikálható naptárt több éven át használták. Az utolsó felragasztott év 1893. Érdekes egybeesés, hogy az 1893-as év naptár beosztása teljesen megegyezik a 2023-as évvel – mondta a történész.

A február hónap műtárgya ajándékozás útján került a Gróf Esterházy Károly Múzeumba. A gróf Esterházy uradalom pecsétnyomója feltehetőleg a 19. század utolsó harmadában készült.

Mivel az Esterházy-kastély januárban zárva tartott, így most az év első hónapjának érdekes tárgya  együtt látható a februári kiállítási darabbal.


 • Friss hírünk
  Videó
  Múltidéző

  Múltidéző 2023.03.27.

  Események ezen a napon a következő évekből: 2002, 2003, 2006, 2013

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: