Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Egy régi történet mai üzenete

Horváth Andrea | 2023.08.12.

Van, aki meghallja a régi, múltbéli históriák üzenetét és tesz érte, hogy az üzenet ma is aktuális legyen. Ilyen története a nyárádi Gelencsér családnak is van. Dr. Gerencsér Tibor, Magyarország krakkói főkonzulátusának főkunzula  apai ágon nyárádi, anyai ágon takácsi származású. A családtörténet mindig is érdekelte, s egy érdekes leírásra bukkant. 

Eszerint Gerencsér Ferencz a nyárádi plébánosnak 1946-ban tett tanúvallomása szerint a falu közepén álló kutat a háborúk idején Nyárádon maradt francia katona ásta ki. S aztán hogy érdeme ne merüljön feledésbe, rásuhintott  az ott levő gyerekekre. Közülük egyik Gerencsér Vendel volt, dr. Gerencsér Tibor szépapja, s a családon belül generációkon át hagyományozódott a történet. S aztán itt jött a gondolat, hogy állítsanak emléket a francia katonának.

A Nyárád Község Önkormányzata és a Gerencsér család összefogott, elkészült a Francia-kút és mellé egy emlékkő. S mindez nem csupán a francia katonának állít emléket, hanem Grencsér József 1848-as nemzetőrnek és fiának, Gerencsér Vendelnek, mondta el köszöntőjében Pajak Károly polgármester. Az emlékkő Győrfi Lajos szobrászművész alkotása.

Dr. Gerencsér Tibor hozzátette, szeretné, ha ez a kezdeményezés például szolgálna másoknak is, hisz nagyon sok értéket rejt a múltunk, fontos lenne hasonló emlékhelyekkel felidézni ezeket. Az emlékhelyet Baráth Julianna református lelkész és Horváth József plébános áldotta meg. 

 

A rendezvényen részt vett a lengyelországi Komańcza község polgármestere, Roman Bzdyk is. Ő Pajak Károllyal közösen egy fát ültetett a Francia-kút mellé. A két település polgármestere most találkozott először személyesen, mint elmondták, szeretnének szorosabb kapcsolatot kialakítani. A tervek szerint ősszel Pajak Károly is ellátogat Lengyelországba, ott dolgozzák ki az együttműködés részleteit.


 
Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: