Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Egy szülő jelenléte elég a gyermekek személyi igazolványának igényléséhez

Pintér-Papp Eszter | 2024.01.08.

Január elsejétől elegendő az egyik szülő jelenléte a 14 év alatti gyerekek személyazonosító igazolványának kiadásához – olvasható a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal közleményében.

Az okmányt továbbra is személyesen lehet igényelni az ország bármelyik kormányablakában – így Pápán is, de már nem szükséges hozzá mindkét szülő nyilatkozata.

Korábban mindkét szülő – vagy törvényes képviselő – személyes jelenléte, vagy egy szülő esetén a távollévő szülő hozzájáruló nyilatkozata volt szükséges az okmány igényléséhez – kivéve, ha a jelenlévő szülő igazolta, hogy a másik szülő szülői felügyeleti joga szünetel vagy megszűnt. 

Január elsejétől azonban a cselekvőképtelen kiskorú személyazonosító igazolványának kiadásához elegendő az egyik szülő jelenléte és nincs szükség a másik szülő hozzájáruló nyilatkozatára vagy a szülői felügyeleti joga szünetelésének, megszűnésének igazolására sem. A változás nyomán a rendelkezési nyilvántartásban megtett szülői hozzájáruló nyilatkozatot nem szükséges ellenőrizni, azonban a jelen lévő törvényes képviselő személyazonosságát ellenőrizni kell.

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: