Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Egyházi programokat, infrastrukturális beavatkozásokat támogat az önkormányzat

Huszár Hajnal | 2024.02.04.

A héten lezajlottak a hagyományos év eleji egyeztetések a történelmi egyházak helyi vezetőivel, dr. Áldozó Tamás polgármester és Unger Tamás alpolgármester meghívására látogattak a vallási közösségek lelkészei, papjai a Városházára, hogy beszélgessenek a múlt év történéseiről és tájékozódjanak egymás idei terveiről és az együttműködés lehetőségeiről.

Az önkormányzat évek óta 7 millió forintot különít el költségvetésében az egyházak támogatására, de számos alkalommal meghaladták ezt az összeget és a városvezető a polgármesteri keretéből is segítette a közösségeket. A kapcsolattartást azonban nem csak a pénzügyi támogatás miatt fontos a felek számára, hanem a mindennapi életben meglévő együttműködés miatt is – vélik a városvezetők és az egyházak elöljárói is.
-Az egyházi közösségek más körülmények között és más feltételrendszerben működnek, mint az önkormányzat, de minden évben fontosnak tartjuk, hogy azokat a feladatokat tisztázzuk, melyekben közösen van dolgunk, illetve tudjunk egymás fontos ügyeiről. Megtisztelnek minket a gyülekezetek képviselői azzal, hogy mindezt elmondják és legalább olyan jó kapcsolatra számítok velük 2024-ben is, mint az előző években, évtizedekben – fogalmazott dr. Áldozó Tamás a találkozók után. A polgármester hozzátette, a beszélgetések során azonosítottak olyan feladatokat, amiben az önkormányzat tud támogatást nyújtani és olyanokat is, amiben az önkormányzat kaphat segítséget az egyházaktól. Ez utóbbiak közé sorolta azokat a szociális szolgáltatásokat, melyeket az egyházi közösségek végeznek küldetésüknél fogva.

-Ezek a felekezetek nagy intézményfenntartók is, de önmagukban is rendkívüli értéket jelentenek. Az önkormányzat akkor tud erős lenni, ha azt erős közösségek alkotják. A közösségek sokféle alapon szerveződhetnek, de a legtradicionálisabbak ezek közül a gyülekezetek, a vallási közösségek – közölte.

A római katolikus egyház helyi vezetőivel történt beszélgetés után dr. Mail József apát, plébános elmondta, áttekintették az elmúlt évet, megköszönve az önkormányzat anyagi és erkölcsi segítségét. Hangsúlyozta, hagyományosan nagyon jó a kapcsolat az önkormányzat és a katolikus egyház pápai közösségei között.
-Az idei évi feladatok között szóba került a Szent József kápolnánál meglévő parkolási probléma, melyben az önkormányzat, illetve annak szervei tudnak a segítségünkre lenni. A Tókertben a csapadékvíz-elvezetési nehézségek okoznak gondot. A Kálváriánál megkezdtük a stációk felújítását, ez folytatódna. A stációs állomások elkészültek, most az ellopott szobrokat kellene pótolni, ami jelentős összegbe kerül, ehhez kértem az önkormányzat támogatását – tájékoztatott dr. Mail József. Az apát, plébános a találkozón a Nagytemplom felújításának előrehaladásáról is beszámolt a városvezetőknek, ezzel kapcsolatban elmondta, a munkák jó ütemben haladnak, eddig a szerkezet megerősítését végezték a szakemberek, hamarosan pedig a torony restaurálása is megkezdődik. 

-A város morális, lelki állapota függ attól, hogy mennyi hívő van. Nekünk mindenképpen ezt a belső lelkiismeretet kell erősítenünk, finomítanunk. Ebben tudunk segíteni az önkormányzatnak, a város közösségének – tette hozzá.

Ifj. Márkus Mihály esperes, vezető lelkipásztor az elmúlt év infrastrukturális fejlesztéséről tájékoztatta a városvezetőket. Tavaly egy energetikai projektet hajtottak végre, a közösségi házban hőszivattyús rendszer építettek ki, így az idei év az erőgyűjtés időszak lesz. A közösség óvodája mögötti terület rendezéséhez kérték az önkormányzat segítségét, hiszen ott a vízelvezetési helyzet megoldást kíván és a templom körüli esővíz-elvezetés gondja is szóba került, de beszéltek a kéttornyúlaki templom megújításáról is. 
Nagy rendezvényekben nem gondolkodik a gyülekezet az idei évben, viszont a kárpátaljai Visk testvértelepülés gyülekezetének tagjait idén is szeretnék vendégül látni egy táborban.
-Ez a viski kapcsolat összeköt bennünket a várossal, a háborús helyzetben különösen fontosnak tartjuk az ottaniakkal való kapcsolattartást. Mi minden évben két utat tervezünk Kárpátaljára, szeretnénk a jelenlétünkkel támogatni őket. A nyári gyülekezeti táborunkba tervezünk idén is meghívni viski gyermekeket és szülőket. Az elmúlt években rendszeresen kaptunk támogatást a várostól ehhez a programunkhoz, az idei évben is szeretnénk, ha segítséget kapnánk az önkormányzattól – mondta az esperes. Márkus Mihály szerint a református közösség és a város között harmonikus a kapcsolat, erre törekszenek az idén is.  

Az evangélikus gyülekezet a templom felújításának felénél tart, nekik az egyes munkákhoz szükséges előkészítő dokumentumok beszerzéséhez van szükségük támogatásra – ennek részleteiről egyeztetettek, a baptista felekezet képviselőivel pedig szintén a közösség múlt évéről és idei terveiről beszélgettek a városvezetők.  


 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: