Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
Egyházaink

Együtt sétáltak

Horváth Andrea | 2024.03.20.

Szépséges napsütést kapott társként a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület Sétáljunk együtt! elnevezésű kőszegi és kismartoni kirándulásához. A lelkes csoport megismerhette a kőszegi zsinagóga történetét, mely a felújítás óta számos kiállításnak és kulturális programnak ad otthont, zsidó közössége azonban nincsen.

Kismarton (Eisenstadt) gazdag zsidó múltjáról múzeum mesél a város központjában, mely egy magánzsinagógát is rejt. A zsidó élet állomásait és ünnepeit bemutató kiállítás nagyon szép és részletes – a népes pápai csoport egyetlen szomorúsága az volt, hogy nincs magyar nyelvű tájékoztatás semmilyen formában, olvasható Schmidt Orsolya egyesületi elnök beszámolójában. 

A kismartoni régi zsidó temető kövei közel 400 éves időutazást jelentettek. Még most is látható a hajdani zsidó negyed egyik bejáratánál a "szombat-lánc", ami az ünnepre lezárta a járművek elől az utcát.

Jó társasággal és sok tanulással, beszélgetéssel telt el a napsütéses vasárnap, amit az egyesület tervei szerint újabb sétálós programokkal folytatnak majd. Addig is, március 24-én vasárnap szeretettel várnak mindenkit a Zsinagógába a Purim ünnepére, mely 15.30-kor kezdődik.

Fotó:  Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: