Ehető karácsonyi ajándékok
Ha szeretnéd valamilyen saját készítésű dologgal is megajándékozni a szeretteidet karácsonykor, kézenfekvő megoldás lehet a házi gasztroajándék. Két karácsonyi hangulatú finomság receptjét hoztuk el, melyek kerülhetnek akár az ünnepi asztalra, akár ehető ajándékként a fa alá is.
Tiramisu trüffel
Hozzávalók:
• 140 ml 30%-os habtejszín
• 25 g sótlan vaj
• 60 ml marsala bor
• 150 g étcsokoládé
• 250 g fehér csokoládé
• 1 púpozott evőkanál, erős kávépor
• Étcsokoládé forgács (a dekoráláshoz)
Így készül:
1. A tejszínt és a vajat óvatosan, párolgásig melegítsd!
2. Az étcsokoládét törd apró darabokra, majd lassan adagold a meleg tejszínhez, folyamatosan kevergetve, míg fel nem olvad!
3. Add hozzá a marsalát is!
4. A kávéport keverd ki néhány kanál forró vízzel, majd ezt is öntsd hozzá!
5. Alaposan keverd össze a hozzávalókat!
6. Hagyd kihűlni, míg az állaga kellőképpen szilád lesz ahhoz, hogy kanalazni tudd!
7. Egy teáskanál segítségével adagold a keveréket és a kezeiddel formálj belőle golyókat!
8. A golyókat helyezd egy sütőpapírral fedett tálcára vagy tepsibe, majd 30 percre tedd be a fagyasztóba!
9. A fehér csokoládét olvaszd fel egy serpenyőben vagy a mikrohullámú sütőben!
10. A golyókat forgasd bele egy villa segítségével az olvasztott csokiba, majd tedd vissza a tálra!
11. Ameddig a csokiborítás még puha, díszítsd a trüffelek tetejét étcsokoládé fogáccsal
Vörösáfonyás-mazsolás almalekvár
Hozzávalók:
• 1 kg alma
• 1 kg 1:1 zselésítő por
• 50 g mazsola
• 50 g (fagyasztott) vörösáfonya
• 100 ml rum vagy almalé
• 1 evőkanál vaníliás cukor
• 1 teáskanál fahéj
• 100 g szeletelt mandula
Így készül:
1. Mosd meg az almát, majd hámozd meg, magozd ki és vágd vékony szeletekre!
2. A vaníliás cukrot keverd össze a fahéjjal!
3. Tedd az almakarikákat egy nagy főzőedénybe!
4. Add hozzá a vaníliás cukor és fahéj keverékét, valamint a zselésítő port, és óvatosan keverd össze!
5. Fedd le az edényt és hagyd állni a keveréket legalább 3 órán keresztül!
6. A kiolvasztott vörösáfonyát és a mazsolát keverd össze, majd öntsd hozzá a rumot vagy almalevet!
7. A mandulát egy serpenyőben zsiradék hozzáadása nélkül pirítsd meg!
8. Ha letelt a 3 óra, az almás keveréket pépesítsd turmixgépben!
9. A keveréket ezután serpenyőben forrald fel úgy, hogy közben folyamatosan kevergeted főzőkanállal.
10. Miután felforrt, továbbra is folyamatosan kevergetve további 4 percig főzd! Közben, 3 perc magasságában add hozzá a mazsola, az áfonya és a rum/almalé keverékét!
11. Vedd le a tűzről és hagyd néhány percig állni! Ha ezek után még nem látod megfelelőnek az állagát, tedd vissza és főzd még további 1-2 percig!
12. Ha elkészült, még forrón, egy széles szájú tölcsér segítségével adagold az előzetesen előkészített, sterilizált befőttesüvegekbe!
13. Az üvegeket zárd le, majd helyezd őket tetővel lefelé fordítva egy törölközőre, legalább 5 percre!
14. Ezt követően fordítsd vissza és hagyd kihűlni!