Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Elhunyt bajtársukra emlékeztek a pápai katonák

Pintér-Papp Eszter | 2023.09.18.

Tragikus napként vonult be a magyar katonai repülés történetébe 1990. szeptember 16-a. A pápai repülőtér első Nyitott Kapuk Napja légibemutatóján Soproni Károly őrnagy egy MiG-23-as vadászrepülővel repült. A nagyszabású honvédségi rendezvényre többezer látogató érkezett. „Sopi” – ahogy a legtöbben nevezték – egy manővert követően zuhanni kezdett és a földbe csapódott. Gépét a tragédia előtt még úgy irányította, hogy elkerülje a nézők tömegét. Így adta életét a hazájáért és szeretett hivatásáért.

A légi szerencsétlenség 33. évfordulóján a bázison emelt emlékműnél Soproni Károlyra emlékezett az MH 47. Bázisrepülőtér teljes személyi állománya.

Szabó Ferenc őrnagy, tábori lelkész beszédében méltatta az egykori pápai katonát, férjet és apát. A megemlékezésen a család képviseletében jelen volt Soproni őrnagy özvegye, aki elhelyezte a megemlékezés virágait, ezt követően Kondor Zoltán alezredes, az alakulat törzsfőnöke és Némethy Tamás főtörzszászlós, a bázis vezénylőzászlósa koszorúzták meg a vadászpilóta emlékművét. Az alegységek és szervezeti elemek vezetői mécseseket gyújtottak az őrnagy emlékére.

Fotó: Honvédelem.hu

  

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: