Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Elkészült, de nem működhet még

Huszár Hajnal | 2024.01.17.

Bár már ősszel elkészült a beruházás, a Pápai Termálvízhasznosító Zrt-nek még várnia kell arra, hogy napelemekkel termelhessék meg a szükséges villamosáramot – tudtuk meg Nagy Zsolttól, a gazdasági társaság vezérigazgatójától.

Mint arról korábban hírt adtunk, az energiaárak drasztikus emelkedése tette indokolttá a napelempark megépítését a Várkertfürdő parkolója és a kemping közötti területen. A Termálvízhasznosító 150 millió forintos, saját forrásból megvalósított beruházásként hajtotta végre az energetikai fejlesztést. A munkálatok nyáron kezdődtek és három hónapon belül be is fejeződtek.
-Volt egy olyan optimista elképzelésünk, hogy már az év végén, vagy most év elején megkezdheti a működését a napelempark, de ez nem valósult meg, jelenleg is várunk az E-onra, hogy ezt a rendszert  átvegye és beüzemelje – mondta a vezérigazgató.

A napelempark – mivel tárolókapacitással nem rendelkezik és nem termelhet vissza a rendszerbe – a Várkertfürdő éves áramszükségletének körülbelül a felét tudná megtermelni, ami az idén mérséklődött villamosenergia ár mellett azt jelentené, hogy a tavalyi 200 millió forintos áramdíj-számla helyett, ismét 40-50 millió forintra csökkenne a fürdő villanyszámlája. Vagyis körülbelül annyira, mint az áremelkedés előtti időben volt. 
-Az, hogy ez a rendszer még mindig nem működhet azért okoz gondot, mert a gazdasági társaságunk az előző évben is likviditási problémával küzdött, hiszen csak az áramdíj emelkedése 150 millió forinttal több kiadást jelentett, aminek a hatásai áthúzódnak az idei évre is. Ha ez a napelemrendszer már működne, még ebben a kevésbé napsütéses időszakban is 4-5 millió forint megtakarítást eredményezne havonta – magyarázta Nagy Zsolt. A fürdő vezetése abban bízik, hogy néhány héten belül meglesz az utolsó jóváhagyása is a rendszernek és elindulhat a villamos energia termelése.

A beruházás egyébként tervezetten 3 év alatt megtérül és nagyon jelentősen csökkenti a Pápai Termálvízhasznosító Zrt. működési költségeit.
Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: