Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Elkezdődött a fesztivál

Horváth Andrea | 2023.04.27.

A kezdetekről című angol animációs film nyitotta a III. Pápai Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, melynek a Petőfi Mozi ad otthont. A három napos rendezvényre számos külföldi alkotást neveztek, de természetesen magyar alkotók filmjei is helyet kaptak a programban. Pozsgai Zsolt fesztiváligazgató elmondta, hogy mára már nemzetközi figyelem övezi a pápai fesztivált. Nagy örömmel jelentette be, hogy számos művész, köztük operatőrök, főszereplők, rendezők is elfogadták a meghívást, tehát a filmek után lehetőség nyílik majd beszélgetésekre az alkotókkal.

Dr. Áldozó Tamás polgármester és Pozsgai Zsolt fesztiváligazgató nyitotta meg a rendezvényt. A fesztivál túlélte az első két nehéz évet, tavaly mindössze egy, idén már több mint húsz alkotó van jelen a programon. S új szimbóluma is lett e filmes fesztiválnak, az Arany Dió, melyet a fesztiváligazgató választott. Mint mondta, egyrészt a dió formája a csodálatos emberi agyra emlékezteti, másrészt a diófa alatt mindig jó üldögélni, olyan misztikus hely az, ahol remek gondolatok születnek.

Az idei fesztivál azért is különleges, mert pápai kötődésű alkotó is van a résztvevők között. Kocsis Tibor a Sissy zsiráfjától a Biodómig című dokumentumfilmjével nevezett. A rendező elmondta, számára a pápai mozi fontos hely, hisz öt éves kora óta jár ide, itt szeretett bele a filmművészetbe, meghatározó volt számára a kisvárosi filmszínház, mely tulajdonképp elindította pályáján.

A filmfesztivál ma kezdődött és szombatig tart. A vetítések ingyenesek, minden érdeklődőt szeretettel várnak. Az eredményhirdetés szombaton 18 órakor lesz.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: