Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
Egyházaink

Elkezdődött a konferencia

Horváth Andrea | 2024.06.26.

A Magyarországi Egyházi Levéltárosok Egyesülete (MELTE) és az Egyházi Muzeológusok Egyesülete (EME) Pápán tartja vándorgyűlését és konferenciáját. A találkozónak a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteménye a házigazdája.

A Magyarországi Egyházi Levéltárosok Egyesülete (MELTE) 1993-ban alakult meg Debrecenben.  A megalakuláskor egyöntetű akarat volt, hogy létrehoznak egy ökumenikus alapokon működő egyházi levéltáros egyesületet. A Magyarországi Egyházi Levéltárosok Egyesületének tagegyházai: a római katolikus, a görög katolikus, a református, az evangélikus, a baptista és az unitárius egyház. Ez a kezdeményezés a kezdetektől fogva egybe kívánja gyűjteni a magyar egyházi levéltárosokat, nemcsak az anyaországban, de azon kívül is. Az ökumenikus lelkület, a nyitottság és a felelősségtudat jellemzi az egyesület munkáját

 

Az Egyházi Muzeológusok Egyesülete (EME) 2006-ban alakult meg, létrejöttében nagy szerepet játszottak a már régóta jól működő egyházi levéltárosi (MELTE) és könyvtári (EKE) egyesületek. A szakmai alapon létrehozott egyesület célja a múzeumi területen működő intézmények – minden felekezetből – összefogása és érdekképviselete volt. A gyűjteményekben őrzött értékekkel a keresztény örökséget kívánják bemutatni, részt vállalnak intézményeikkel a keresztény egyházak missziójában is. 

Az Egyházi Muzeológusok Egyesülete (EME) idei tisztújító közgyűlésén megválasztotta a szakmai szervezet új elnökét, titkárát és héttagú elnökségét. Az egyesület elnöke 2024-től Szabó Irén, a nyíregyházi Görögkatolikus Múzeum igazgatója. Az elnökségnek van pápai tagja is, Halászné Kapcsándi Szilvia, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei igazgatóhelyettese az alelnök.

A nyitó istentiszteleten Márkus Mihály református esperes hirdetett igét, majd dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte a megjelenteket. Elismerését fejezte ki a tudományos igényű szakmai munkáért a levéltárosoknak és muzeológusoknak. A három napos konferencia programjában előadások, szakmai kirándulások, intézménylátogatás, tárlatvezetés is szerepel.


 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: