Elkezdődött a nyári élelmiszerbiztonsági razzia
A NÉBIH munkatársai főleg a fesztiválokon, rendezvényeken és vásárokon árusító büfések hűtőjét ellenőrzik.
A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik, fokozott figyelmet fordítva a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.
A hatósági szakemberek gondolnak ételérzékenységben szenvedő vendégekre is.
A hűtés mellet ellenőrzésnek vetik alá a „repoharak” kezelését, továbbá a vásárlók tájékoztatását szolgáló kiírásokat. Az előző évek tapasztalatai alapján ugyanis sok vendéglátós elfelejti feltüntetni az allergén információkat, és a helyettesítő termékeket. Hasonlóan fokozott figyelem irányul az ifjúsági és gyermektáborok étkeztetésére is.
Az utóbbi időben több vendéglátó egységben is kivezették az egyszer használatos műanyagzacskók használatát, amit a vásárlók a saját, általuk vitt csomagolóanyagokkal pótolhatnak. Új elemként jelenik meg az ellenőrzések során az ezen ismeretlen higiéniai állapotú csomagolóanyagok által jelentett élelmiszerbiztonsági kockázat vizsgálata.